Svet 17

13.03.2024.

13:07

Pao i Su-27, ali Putin ne haje, bar do 2030.

Ruski predsednik u teškom je problemu – svega nekoliko dana pred početak izbora napadnuta je ruska teritorija, a dva aviona su uništena.

Izvor: B92.net

Pao i Su-27, ali Putin ne haje, bar do 2030.
Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Podeli:

Izbori će se, podsetimo, održati od 15. do 17. marta i očekuje se, naravno, da će na njima pobediti Putin, koji će tako uzeti i peti mandat i na vlasti ostati do 2030. godine.

Ali ova sedmica pred izbore mu nije dobro počela, piše Njuzvik, podsećajući na upad gerilaca na rusku teritoriju i zauzimanje jednog sela, bar kako tvrde pripadnici Legije za slobodu Rusije.

Zatim je Rusija bukvalno zasuta dronovima čiji ciljevi su bili infrastrukturni objekti poput naftovoda i gasovoda. Rusko Ministarstvo odbrane navodi da je na teritoriju Ruske Federacije lansirano čak preko 60 dronova.

Mnogi od njih pogodili su svoje ciljeve i već je smanjena proizvodnja goriva, i to za 10 odsto.

Potom je stigla vest – ruska vojska izgubila je borbeni avion Su-27 iznad Belgorodske oblasti, kao i transportni avion iljušin-76.

Putin se možda i ne boji opozicije, jer je skoro i nema. Neki su preminuli pod čudnim okolnostima, neki su pobegli, a mnogi su u zatvoru. Svega par njih samo “glumi” protivkanidata. Tako su poslednja istraživanja pokazala da će na izbore izaći preko 70 odsto birača, a da će Putin osvojiti malo iznad 80 odsto.

Portparol Kremlja Dmitrij Perskov nedavno je rekao kako misli da će Putin dobiti čak 90 odsto glasova .

U intrevjuu za ruske medije datom jutros Putin je rekao da je cilj ukrajinskih napada na teritoriju Rusije da se destabilizuje izborni proces, a da je drugi cilj da Ukrajina postigne nekakvu prednost u pregovaračkom procesu za koji je, kako je rekao, Rusija spremna.

Ipak dao je svoje uslove za nastavak tih pregovora – a to je da oni moraju suštinski biti vođeni, a ne da budu nečja “fiks ideja šta bi moglo da se dobije”, kao i da ne smeju biti iskorišćeni kao pauza da se Ukrajina dodatno naoruža.  

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rekao, govoreći o napadima dronovima na Rusiju, da je to “totalno fer”, budući da je Rusija izvršila invaziju na njegovu zemlju koja još uvek traje.

Podeli:

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: