Svet 13

13.03.2024.

23:40

Rat – dan 749: Poslednji pokušaj? Sprema se mobilizacija pola miliona vojnika FOTO/VIDEO

Rat u Ukrajini – 749. dan. Ukrajina je drugu noć zaredom pokrenula masovne napade bespilotnim letelicama na nekoliko ruskih regiona.

Izvor: B92.net

Rat – dan 749: Poslednji pokušaj? Sprema se mobilizacija pola miliona vojnika FOTO/VIDEO
Shutterstock/zef art

Podeli:

Vladimir Putin tvrdi da ruske trupe napreduju na severskom pravcu u Ukrajini, dok Volodimir Zelenski navodi da su zaustavili rusku ofanzivu na istoku. Bela kuća je objavila novi paket pomoći Ukrajini vredan 300 miliona dolara.

Završeno

23:27

Mobilišu pola miliona vojnika?

Ukrajina planira da mobiliše pola miliona vojnika, od njih 330.000 treba da zameni iscrpljene vojnike na liniji fronta, piše FT.

Ukupno, Ukrajina planira da mobiliše pola miliona ljudi – neke da zamene druge na frontu, a ostale da podmire druge vojne potrebe u zavisnosti od situacije na bojnom polju, piše Financial Times.

Od 11,1 miliona muškaraca starosti od 25 do 60 godina, samo 3,7 miliona može biti mobilisano. Ostali su ili u ratu, ili su invalidi, ili u inostranstvu, ili su izuzeti.

Anketa Info Sapiens pokazala je da 48% muškaraca nije spremno za borbu, 34% je navodno spremno, ostali su odgovorili "teško je reći“.

22:21

Snimak napada

21:36

Požar nakon napada dronom

20:45

Rusi napredovali ka Donjecku, Ukrajinska odbrana se povukla

20:44

Uništeni ukrajinski helikopteri

18:40

Novih 5 milijardi evra pomoći Ukrajini od EU

Izaslanici 27 zemalja članica EU pristali su danas u Briselu na reviziju Evropskog mirovnog fonda (EPF), čime je obezbeđeno pet milijardi evra za vojnu pomoć Ukrajini.

Kako prenosi Rojters, predstavnici Nemačke i Francuske prednjačili su u argumentima da se revizija usvoji. Francuska je insistirala na snažnoj politici "kupovine evropskih proizvoda" za oružje koje ispunjava uslove za refundiranje, dok je Nemačka zahtevala da se bilateralna pomoć uzme u obzir pri određivanju veličine doprinosa zemalja fondu.

Prethodno je fond korišćen za izdvajanje oko 6,1 milijarde evra za vojnu pomoć Ukrajini. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj predložio je prošle godine stvaranje novog novčanog fonda isključivo za pomoć Kijevu, odnosno Fonda za pomoć Ukrajini, unutar EPF-a, sa budžetom do 5 milijardi evra godišnje za naredne četiri godine.

16:42

Situacija na glavnim frontovima u Ukrajini

14:57

Gori rafinerija u Nižnjem Novgorodu

14:13

"Odlično, ali nedovoljno"

Ukrajinski vojnici koji se bore protiv ruskih snaga počeće da dobijaju artiljerijske granate u "doglednoj budućnosti", u okviru češke inicijative za obezbeđivanje granata kako bi se popunila nestašica municije u Ukrajini, izjavio je danas ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

Prag je pronašao 800.000 artiljerijskih granata u trećim zemljama ranije ove godine za snabdevanje Ukrajine i navodi da je prikupio dovoljno sredstava od saveznika za kupovinu prve serije od 300.000 komada, preneo je Rojters.

"Ove nedelje ćemo kontaktirati naše češke kolege, o tome kada će se sprovesti detaljan plan snabdevanja i kako će to funkcionisati", rekao je Kuleba na konferenciji za novinare u Kijevu.

Granate će u okviru inicijative biti isporučivane tokom godine i za početak isporuka neće proći mnogo meseci, rekao je on. Radi se i na obezbeđivanju sredstava za slične inicijative, dodao je on.

"Češka inicijativa je odlična, ali je daleko od dovoljne", rekao je Kuleba.

12:03

Zaustavljen rad ruske rafinerije zbog napada dronovima

Operacije su zaustavljene u rafineriji nafte u južnoj ruskoj regiji Rostov nakon što su oborene bespilotne letjelice pale na njenoj teritoriji. Regionalni guverner Vasilij Golubev rekao je na Telegramu da su dronovi pali na područje tvornice u Novošahtinsku. 

"Tehnološki pogoni preduzeća su zaustavljeni. Posledice se još istražuju", napisao je.

11:23

Uništeno 65 dronova tokom noći

Tokom noći i jutra iznad Rusije je uništeno 65 dronova, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije na Telegramu.

Najviše dronova napalo je Voronješku oblast i Belgorodsku oblast.

10:00

Sumi nakon granatiranja

10:00

Gori u Sumiju

09:59

Eksplozije u Sumiju

U ukrajinskom gradu Sumi odjeknule su eksplozije, javljaju ukrajinski mediji.

09:58

Leševi ukrajinskih vojnika leže svuda...

Bežeći iz sela Neveljsko u DNR ukrajinske trupe su pod pritiskom ruskih boraca ostavile prilično veliki broj oružja, uključujući i zapadne proizvodnje, izjavio je za Sputnjik savetnik lidera DNR Igor Kimakovski.

Takođe je naveo da ukrajinska komanda na pojedinim mestima nije ni pokušala da evakuiše svoje ranjene vojnike, već su ih zarobile ruske snage.

"Oko naselja leži veliki broj leševa ukrajinskih vojnika, koje oni takođe nisu uzeli", rekao je Kimakovski.

On je dodao i da su kod grada Časov Jar ruske trupe poboljšale svoje taktičke položaje.

09:57

Ukrajina zahvaljuje Americi za 300 miliona dolara pomoći

09:56

Makron, Šolc i Task u Berlinu

Predsednik Francuske Emanuel Makron sastaće se u petak u Berlinu sa kancelarom Nemačke Olafom Šolcom s namerom da smanje nedavne međusobne tenzije i pokažu jedinstvo po pitanju Ukrajine.

Premijer Poljske Donald Task će se kasnije pridružiti dvojici šefova država, što će biti njegov prvi sastanak "Vajmarskog trougla", prenosi Politiko.

Tenzije su porasle u februaru kada je Makron odbio da isključi mogućnost slanja vojnika sa Zapada u Ukrajinu, na šta je Šolc odgovorio odbacivanjem takvoj scenarija.

"Evropa je očigledno u trenutku u kojem je neophodno da ne budemo kukavice", kazao je Makron publici u Pragu, naizgled odgovarajući Šolcu.

09:19

Putin: Pregovori ne smeju da budu pauza kako bi se Ukrajina naoružala

08:34

Vladimir Putin je saopštio: Spremni smo

Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je da danas ta zemlja spremna da upotrebi nuklearno oružje ako postoji pretnja ruskoj državnosti, suverenitetu ili nezavisnosti.

08:11

Sve više mrtvih

08:06

Dron oboren na prilazu rafineriji nafte u ruskoj Lenjingradskoj oblasti

Gubernator Lenjingradske oblasti Aleksandar Drozdenko objavio je da je dron uništen na prilazu rafineriji nafte u toj oblasti.

"Proizvodnja radi normalno. Nema žrtava niti materijalne štete", naveo je Drozdenko na Telegramu.

08:06

Pokrenuti brutalni napadi: Uništeni su

Ukrajina je drugu noć zaredom pokrenula masovne napade bespilotnim letelicama na nekoliko ruskih regiona, a iznad Voronješke oblasti je uništeno preko 30 ukrajinskih dronova, saopštio je guverner Aleksandar Gusev.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: