Svet 1

07.03.2024.

10:51

CNN: Ruska je

Ruska raketa eksplodirala je na 500 metara od konvoja ukrajinskog predsednika i grčkog premijera tokom smrtonosnog napada na Odesu, navodi CNN.

Izvor: Tanjug

CNN: Ruska je
Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Podeli:

Izvor upoznat sa situacijom na terenu rekao je za tu američku TV mrežu, da se u konvoja u kojem su se nalazila dva lidera osetila eksplozija, kao i da se mogao videti oblak dima. Pet osoba je ubijeno, a nekoliko ljudi je ranjeno u ruskom granatiranju Odese u sredu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i grčki premijer Kirijos Micotakis nisu povređeni, saopšteno je iz ukrajinske vojske.

Zelenski je saopštio da je bio dovoljno blizu da vidi i čuje udarce i istakao da je najbolji način da se Ukrajina odbrani upotreba sistema protivvazdušne odbrane.

Micotakis je rekao da je Zelenski organizovao obilazak Odese, pre nego što su čuli sirene za vazdušni napad.

"Mislim da je (to što smo čuli eksploziju) za nas najbolji, najživopisniji podsetnik da se ovde vodi pravi rat. Svaki dan je rat, koji ne pogadja samo front, vojnike, već i nevine sugradjane", napomeno je premijer Grčke.

Ukrajinski lider je tokom sastanka sa Kirijosom Micotakisom u Odesi razgovarao o jačanju ukrajinske protivvazdušne odbrane i naveo da će Grčka učestvovati u restauraciji kulturnog nasledja Ukrajine, posebno Odese.

"Želim da se zahvalim Grčkoj na njenoj spremnosti da učestvuje u obnovi našeg kulturnog nasledja, uključujući i Odesu. Ne može se dozvoliti da Putinova mržnja uništi našu Odesu, našu zemlju, našu Evropu, poručio je Zelenski.

On često odlazi na linije fronta uz veliki rizik, a tokom više od dve godine rata sa Rusijom, Zelenski je ugostio desetine svetskih lidera u Ukrajini, ali napad u sredu je, kako tvrdi CNN, mogao da bude do sada najrizičniji za ukrajinskog predsednika.

Blizina napada Micotakisu, lideru zemlje članice NATO-a, takođe naglašava opasnosti takvih poseta i potencijalne globalne posledice sukoba Ukrajine i Rusije.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Planiran državni udar? Hitna reakcija

Nemačka policija je u utorak ujutro sprovela nove racije protiv ekstremno desničarskog pokreta "građani rajha", a osumnjičeni su navodno povezani sa ranijim planom državnog udara.

13:37

11.6.2024.

1 d

Svet

Beže: Naredili su masovnu mobilizaciju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prokomentarisao je rastuću mobilizaciju u Ukrajini i reakciju javnosti, rekavši da Ukrajinci, ako žele da sačuvaju zemlju, moraju da je brane.

21:47

11.6.2024.

1 d

Podeli: