Politika 24

07.05.2024.

22:01

Si Đinping započeo posetu Srbiji; Vučić: "Uvaženi prijatelju, dobro nam došli" VIDEO

Predsednik Kine Si Đinping boravi danas i sutra u zvaničnoj poseti Srbiji, a ugostiće ga predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izvor: B92.net

Si Đinping započeo posetu Srbiji; Vučić: "Uvaženi prijatelju, dobro nam došli" VIDEO
TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bs

Podeli:

Si je poslednji put bio u Srbiji 2016, što je bila prva poseta predsednika Kine Srbiji nakon 32 godine i tom prilikom je potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu.

Završeno

22:54

Vučević: "Si je veiki prijatelj srpskog naroda"

Premijer Srbije Miloš Vučević, koji je večeras na aerodromu ''Nikola Tesla'' zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dočekao kineskog predsednika Si Đinpinga, rekao je da je Si veliki prijatelj srpskog naroda i da je njegova poseta Srbiji od istorijskog značaja.

"Večeras sam uz predsednika Vučića dočekao predsednika Narodne Republike Kine, gospodina Si Đinpinga. Predsednik Si je veliki prijatelj srpskog naroda. Danas i sutra boraviće u zvaničnoj poseti Srbiji i tom prilikom biće potpisan veliki broj važnih međudržavnih sporazuma.

Ovakva poseta jednog svetskog lidera Srbiji je velika, istorijska i veoma značajna za našu privredu i bolji život svih naših građana", naveo je Vućević na Instagramu i dodao: "Živelo srpsko-kinesko čelično prijateljstvo!".

22:30

Kula Beograd u bojama kineske zastave

21:39

Vučić dočekao kineskog predsednika

Predsednik NR Kine sleteo je na beogradski aerodrom u pratnji srpskih MiG-ova.

Za njega je organizovan specijalan doček, a dočekao ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Si je sleteo zajedno sa svojom suprugom.

20:04

Selaković: "Ovo je poseta decenije"

Novi ministar kulture Srbije Nikola Selaković je danas izjavio na promociji razmene Srbije i Kine u kulturi da, zahvaljujući susretu zvaničnika Srbije i Kine na najvišem nivou, "danas imamo sjajnu priliku da dodatno ojačamo domen kulturne saradnje".

On je to rekao na skupu s temom "Što planine i reke razdvajaju, prijateljstva spajaju" kojeg je, u okviru zvanične posete predsednika Kine Sija Đinpinga Srbiji koja počinje danas, priredila Kineska medijska grupa (CMG) u saradnji s Radio-televizijom Srbije.

Selaković je rekao da mu je "zadovoljstvo da se obrati povodom ovog značajnog događaja u sklopu izuzetno važne posete, rekao bih najmanje: posete godine ili posete decenije, posete predsednika Narodne Republike Kine, druga Si Đinpinga Republici Srbiji, koja će dati još jedan izvanredan podsticaj našoj sveobuhvatnoj strateškoj saradnji i našem čeličnom prijateljstvu, u skladu sa vizijom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga".

19:46

"Kina u Srbiji prepoznala zemlju koja insistira na istim principima"

Politički analitičar Dragoljub Kojčić ocenio je danas da su je Kina u modernoj Srbiji prepoznala zemlju koja insistira na istim principima na kojima insistira i Peking i bez kojih je nemoguće zamisliti svet budućnosti i da je to jedan od razloga zašto se kineski predsednik Si odlučio na posetu Srbiji.

Govoreći o progresu Kine, Kojčić je istako da je Kina preskočila "čitavo jedno stoleće".

"Uspela je da napravi jedan takav veličanstven poduhvat, da je u svih tih stotinu godina muka i gordog posrtanja Kina uspela da postane jedna od tri globalne sile - Amerika, Rusija i Kina", rekao je Kojčić za Tanjug.

Naveo je da je Kina uspela nešto što je "gotovo nemoguće", da poveže stvari koje su na prvi pogled inkompatibilne, sa jedne strane komunistički socijalno-politički model, a sa druge strane jednu veliku ekonomsku ekspanziju koja je, kako kaže, neviđena u svetu.

17:53

Mali: "Neverovatna je čast što kineski predsednik dolazi"

"Iskreno prijateljstvo između Vučića i predsednika Kine Si Đinpinga. Ovo nije prvi put da će se oni sresti. Neverovatna je čast što je kineski predsednik po drugi put došao u Srbiju. Dolazi sve veći broj državnika. Mi smo interesantni za sve. Kina je jedna od sve najmoćnije sile sveta i ovo je po meni najvažniji državnik koji je u Srbiju došao u poslednjih nekoliko godina i to pokazuje ugled koji Srbija ima u svetu", rekao je ministar finansija Siniša Mali za RTS.

"Dolazak Si Đinpinga je šansa za Srbiju i jedan veliki simbol saradnje sa najmogoljudnijom zemljom i to nama otvara ogromne šanse u narednim godinama", dodao je Mali.

16:23

Vlada usvojila dokumenta o saradnji Srbije i Kine

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici više dokumenata - memoranduma o razumevanju o saradnji i protokola između Srbije i Narodne Republike Kine iz različitih oblasti.

Potpisana dokumenta odnose se na oblasti infrastrukture, poljoprivrede, informisanja i telekomunikacija, turizma.

14:56

14:46

Vesić: Saradnja Srbije i Kine korisna za obe zemlje

Saradnja sa Kinom je dobra za Srbiju i razvoj naše infrastrukture, ali je korisna i za kineske kompanije jer im se na taj način otvara evropsko tržište, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da sa kineskim kompanijama sarađujemo na osam projekata u oblasti drumske infrastrukture, kao i da postoje dva nova potencijalna projekta koja će se raditi.

Jedan od njih je Požega-Boljare odnosno put prema Crnoj Gori koji će se, kako je rekao, raditi sa jednom kineskom kompanijom na koncesiju što će biti prvi put da se neki put radi tako, a ne direktnim ulaganjem iz budžeta.

Takođe, Vesić je gostujući na Pinku rekao da će se sa Kinezima raditi i prvi deo brze saobraćajnice "Vožd Karađorđe" koja počinje od Malog Požarevca i ide preko Mladenovca, Aranđelovca, Orašja sve do Čibutkovice što je veza sa autoputem "Miloš Veliki", dok će se u drugoj fazi raditi deo prema Ralji i Lapovu.

Ministar je podsetio da su među projektima koji se realizuju Fruškogorski koridor, obilaznica oko Novog Sada sa dva nova mosta, Dunavski koridor, deonica Požega-Preljina odnosno završetak autoputa "Miloš Veliki", obilaznica oko Valjeva, autoput Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, brza saobraćajnica Bački breg-Sombor-Kula-Vrbas-Srbobran-Novi Bečej-Bečej-Kikinda-Srpska Crnja.

TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Takođe, pomenuo i projekat beogradskog metroa, novi Savski most u Beogradu koji će takođe raditi Kinezi, gradski tunel koji će počinjati u Karađorđevoj ulici, a završavati kod Pančevačkog mosta, EXPO, kao i investicije u železnicu među kojima je i pruga između Novog Sada i Subotice dužine 108 kilometara čija će izgradnja biti završena već u julu ove godine, što je godinu i po dana pre roka.

Vesić je rekao da je ulaganje Kine u infrastrukturu dovelo do dramatičnog skoka bruto domaćeg proizvoda te zemlje i da je to nešto što se mi trudimo da postignemo, te dodao da su shodno tome kineske kompanije važne kada je u pitanju naša infrastruktura.

Naveo je da je 2004. godine Kina ukupno imala 104,4 hiljade kilometara puteva, a da su 2020. završili sa 5,2 miliona kilometara puteva.

Kako je dodao, Kina je 2011. godine imali 84,9 hiljada kilometara autoputeva da bi samo 11 godina kasnije, 2022. godine, imali 177 hiljada kilometara autoputeva.

Kada su u pitanju pruge, naveo je da je Kina 2010. godine imali su skoro 52 hiljade kilometara pruga da bi 2021. imali 103 hiljade kilometara pruga.

Vesić je istakao da je saradnja sa Kinom dobra za našu zemlju, za razvoj infrastrukture, ali da je dobra i za kineske kompanije, te dodao da je kineska kompanija CRIG („China Railway International Group"), radeći brzu prugu kroz Srbiju, stekla sve evropske sertifikate za izgradnju pruge što znači da mogu da rade u Evropi sa svojim sertifikatima.

"Pored toga, oni su uradili svoj sistem interoperabilnosti kineskih i evropskih sistema, radeći na pruzi. Nama prugu koju Kinezi završavaju od Novog Sada do Subotice sertifikuje za standard Evropske unije holandska kompanija 'Rikardo', a tehnički prijem radi 'Dojče ban' tako da je to zajednički posao kineskih i evropskih kompanija", rekao je Vesić.

Podsetio da kupujemo pet kompozicija kineskih brzih vozova od kojih je jedna već stigla u našu zemlju, kao i devet kompozicija za BG voz, te dodao da svi ti vozovi odlaze na sertifikaciju u Česku i vraćaju se kao sertifikovani vozovi po standardima EU.

"To znači da kineske kompanije imaju korist od saradnje sa Srbijom jer oni svojom tehnologijom ulaze u Evropu, preko Srbije i Mađarske, sertifikuju svoje proizvode za evropske standarde što znači da im se otvara i evropsko tržište i u tom smislu je ta saradnja važna jer je dvosmerna", rekao je Vesić.

Istakao je da zahvaljujući politici predsednika Aleksandra Vučića mi možemo da sarađujemo sa različitim važnim zemljama sveta i vodimo takvu politiku da naša privreda slobodno sarađuje kako sa Kinom tako i sa EU.

S tim u vezi, podsetio je da EU naš glavni spoljotrgovinsko partner i da je naše opredeljenje da postanemo članica EU, te dodao da je i za Kinu dobro da među članicama EU ima prijatelje kao što su Srbija i Mađarska jer će to olakšati saradnju Kine sa EU, koja je važno tržište za njih.

"Očekujemo da budućnosti nastavimo saradnju sa Kinom po pitanju veštačke inteligencije, električnih vozila i svega onoga što je inovativnost", rekao je Vesić i dodao da Kina trenutno proizvodi oko 57 odsto globalnog tržišta električnih vozila.

Dodao je da je za nas veoma važno da sarađujemo sa Kinom kada su u pitanju upravljanje transportnim sistemima, projekti veštačke inteligencije, pretvaranje postojećih autoputeva u pametne autoputeve...jer to, kako je rekao, može da nam donese prednost u odnosu na neke druge zemlje Evrope.

Vesić je, između ostalog, pomenuo i sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom koji je, kako je rekao, za nas posebno značajan jer omogućava da se već od jula naši pre svega poljoprivredni, ali i drugi proizvodi izvoze u Kinu.

Ministar je podsetio da je ovo drugi put u poslednjih osam godina da kineski predsednik Si Đinping dolazi u Srbiju što, istakao je, nije uobičajeno i govori o tome kakav ugled uživaju predsednik Vučić i naša zemlja u međunarodnim odnosima.

13:44

Unković:Poseta Sija važna sa stanovišta položaja SRB u svetskoj politici

Bivši ambasador u Kini prof.dr Slobodan Unković izjavio da je poseta kineskog predsednika vrlo važna sa stanovišta položaja Srbije u svetskoj politici i ekonomiji. On je za Tanjug istakao da ova poseta pokazuje odnos najvišeg rukovodstva Kine na čelu sa Si Đinpingom, prema Srbiji i srpskom rukovodstvu na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"U pitanju su jasno i politički i ekonomski interesi. Znate da je Kina uložila značajna sredstva u našu infrastrukturu, da je uspela da regeneriše Železaru Smederevo, da smo sa RTB Bor uspeli da napravimo veliki posao, da su ogromna ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu", naveo je on.

Unković smatra da je uloga Srbije u realizaciji velikog projekta "Pojas i put" čiji je kreator Si Đinping, od velikog značaja, ocenviši da se Srbija dobro uključila u taj program medju zemljama centralne i jugoistočne Evrope.

"Ja sam kao ambasador SRJ od decembra 1995. godine do sredine 2001. godine boraveći u Kini mogao da upoznam kineski narod i njihov odnos prema nama. Oni su se večito borili za slobodu, oni su nekako u prethodnoj velikoj Jugoslaviji a sada u Srbiji, videli iskrene borce da sačuvaju nezavisnost. Iskoristio bi ovu priliku da izrazim iskreno saučešće kineskom narodu za današnji crni dan za kineski narod i nas u Srbiji, to je bombardovanje njihove ambasade", izjavio je profesor.

12:38

Kineski mediji: Šta god da se desi, Kina i Srbija su prijatelji

12:37

Podsećanje - Si je rekao da nikada neće zaboraviti NATO bombardovanje kineske ambasade

12:36

12:33

Dobrodošlica i na kineskom

12:33

"Amerikanci ovo ne cene, ali neke zemlje imaju dugo pamćenje..."

11:24

Oberknežev: Princip suvereniteta najbitnija karika izmedju Kine i Srbije

Politički analitičar Nebojša Oberknežev ocenio da je princip teritorijalnog suvereniteta najbitnija karika između Kine i Srbije, istakavši da je Kina bitan subjekt koji podržava Srbiju u rešavanju problema sa južnom srpskom pokrajinom.

On je u izjavi za Tanjug rekao da saradnja Srbije i Kine traje prethodnih osam godina na maksimumu, napomenuvši da se izvoz Srbije u Kinu u prethodnih 12 godina povećao 140 puta, sa više od 12 miliona dolara godišnje na oko 1,5 milijardi dolara.

"Kada je Si DJinping 2016. godine došao u Srbiju i kada se rešio problem sa smederevskom železarom, vidimo da je taj projekat opravdan, da se proširuje i da i dan danas radi. Kada govorimo sa ekonomske strane, tri kineske kompanije su u prvih 10 u Srbiji po pitanju samog izvoza", naveo je on.

Iako je uvoz iz Kine u Srbiju veći, Oberknežev kaže da je Sporazum o slobodnoj trgovini, koji će stupiti na snagu 1. jula, velika šansa za srpske poljoprivredne proizvodjače da plasiraju svoje proizvode na veliko i razvijeno tržište kao što je kinesko.

10:52

Momirović: Srbija će u Kinu moći da izvozi goveđe meso

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović rekao je danas da će Srbija moći da izvozi goveđe meso u Kinu."Izvoz goveđeg mesa će u narednih pet godina biti potpuno liberalizovan za izvoz u Kinu", rekao je Momirović za TV Blic govoreći o Sporazumu o slobodnoj trgovini Srbije i Kine.

Sporazum su dve zemlje potpisale 17. oktobra 2023. godine u Pekingu, a obuhvata 10.412 proizvoda iz Srbije i 8.930 iz Kine. ;Carina na izvezene proizvode iz Srbije će se postepeno smanjivati, pa će, na primer za vino biti po 20 odsto godišnje niža u narednih pet godina, dok se za rakiju skida po 10 odsto u narednih 10 godina.

10:17

10:15

Si stiže na godišnjicu: Na današnji dan pogođena je kineska ambasada u NATO bombardovanju

Si u Beograd dolazi na godišnjicu NATO bombardovanja zgrade kineske ambasade na Novom Beogradu, u kojoj su poginula tri kineska novinara.

Stradali su dopisnik kineske nacionalne novinske agencije Sinhua Šao Junhaun i dopisnici dnevnog lista Guang ming Su Singhua i Džu Jing.

U raketnom napadu na Ambasadu Kine, koji se dogodio 15 minuta pre ponoći, povređeno je 20 ljudi.

Ambasada, koja je bila vidno obeležena kao objekat od diplomatskog značaja, pogođena je sa tri projektila, a pored glavne zgrade, uništene su i pomoćni objekti u dvorištu ambasade.

U napadu na ambasadu znatna oštećenja pretrpeli su i građevine u neposrednoj blizini, posebno zgrada "Energoprojekta" i Stambeno-poslovni centar JBC.

Na mestu bombardovanja 2009. godine otkrivena je spomen ploča.

10:14

Brnabić: Poseta Si Đinpinga ozbiljan zamajac u daljoj saradnji s Kinom

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila da je poseta kineskog predsednika Si Đinpinga priznanje za nezavisnu spoljnju politiku Beograda i da će biti "ozbiljan zamajac daljoj saradnji".

Brnabić je za televiziju Hepi rekla da će poseta kineskog predsednika Srbiji doneti mnogo toga dobrog svakom građaninu "pojedinačno", kao i da je partnerstvo sa Kinom "u obostranom interesu".

"Sve ovakve posete su građene na ravnopravnim osnovama i uvek je interes Srbije i građana na prvom mestu", kazala je Brnabić.

Ona je rekla da u vreme prethodne vlasti Srbija nije imala "nikakve odnose sa Kinom", dok je danas Kina "najveći pojedinačni strani investitor" u Srbiji.

09:03

MItrović: Si je pomenuo čelično prijateljstvo, a to ne govori svakome

Dragana Mitrović, sa Fakulteta političkih nauka, analizira u Jutarnjem programu TV Prve, posetu kineskog predsednika Beogradu.


Izvor: Prva

08:04

Si: Druga poseta zemlji lepote i legendi

Kineski predsednik Si Đinping u autorskom tekstu za Politiku navodi da se i dalje seća prijateljski scena tokom prethodne posete Srbiji i da se raduje susretu sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem. 

"Kad se bliži leto, sve biljke cvetaju. U ovo doba puno nade, na poziv predsednika Aleksandra Vučića boraviću u državnoj poseti Republici Srbiji. Ovo će biti moja druga poseta vašoj zemlji, zemlji lepote i legendi, kao predsednika Narodne Republike Kine. Prijateljske scene tokom moje poslednje posete Srbiji pre 8 godina su još uvek živopisne u mom umu, a u proteklih 8 godina bliska saradnja dve strane već je postigla plodne rezultate. Radujem se susretu s predsednikom Vučićem i drugim srpskim rukovodiocima i prijateljima da zajedno razgovaramo o našem prijateljstvu, planiramo saradnju i ubrizgamo novu vitalnost u čelično prijateljstvo Kine i Srbije", piše kineski predsednik u autorskom tekstu za Politiku. 

07:57

"Pokazatelj da su Srbija i Mađarska najdalje odmakle u odnosima sa Kinom"

Poseta Sija Beogradu ukazuje na to da će ona biti po mnogo čemu posebna imajući u vidu da je kineski predsednik u Evropi prvi put posle pet godina i posećuje samo tri zemlje na Starom kontinentu: Francusku, Srbiju i Mađarku.

Srećko Đukić, bivši diplomata, kaže za "Blic" da je ta činjenica svakako interesantna.

"To je pokazatelj da su Srbija i Mađarska najdalje odmakle u odnosima sa Kinom. Si Điping dolazi u Beograd da potvrdi kinesku poziciju u Srbiji. Kina je mnogo uložila u Srbiju prethodnih godina, dala mnogo para i kredita, puno kineskih kompanija radi ovde. Nema nijedne zemlje u Evropi u koju je Kina toliko ekonomski i tehnološki ušla kao u Srbiju", navodi Đukić za Blic.

Kako kaže, sa stanovišta Kine kao ekonomskog i tehnološkog partnera, ulaganja u Srbiji nisu toliko velika koliko nose sa sobom simbolično značenje.

"To je poziv i za druge evropske zemlje da krenu stopama Srbije ukoliko žele da Kina ulaže i kod njih",  objašnjava Đukić.

07:55

U Srbiju posle Francuske

Kineski predsednik Si Đinping, koji danas stiže u Beograd, juče je boravio u Francuskoj, gde je razgovarao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom. Dvojica lidera su, tom prilikom, potvrdili posvećenost promovisanju političkog rešavanja iranskog nuklearnog pitanja.

Si i Makron su u zajedničkom saopštenju pozvali na "konkretnu primenu" rešenja o dve države kada je reč o sukobu u Pojasu Gaze i osudili izraelsku politiku izgradnje naselja na Zapadnoj obali, prenosi Rojters pozivajući se na kineske državne medije.

Si i Makron su pozvali sve strane da se uzdrže od preduzimanja jednostranih koraka na terenu koji bi mogli da povećaju tenzije u izraelsko-palestinskom sukobu.

07:31

Program dočeka: "Migovi", 3.400 policajaca, svečani ručak, vina i kineske pesme

Vučić se sa Sijem sastao u oktobru prošle godine u Pekingu, tokom trećeg foruma "Pojas i put", kada je potpisano 18 sporazuma, uključujući i sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine, koji bi uskoro trebalo da stupi na snagu.
Ovo je prva poseta predsednika Sija Evropi u poslednjih pet godina, od izbijanja pandemije kovid-19 i tokom ove evropske turneje posetiće samo tri evropske prestonice - Pariz, Beograd i Budimpeštu.

Petodnevnu turneju počeo je posetom Francuskoj 5. maja, 7. maja dolazi u Beograd, a nakon toga očekuje ga poseta Budimpešti.

Za dolazak Sija u Beograd preduzete su velike mere bezbednosti, pa će njegovu delegaciju obezbeđivati 3.400 policajaca, saznaje Tanjug.

Sija će dočekati srpski lovci MiG-29 koji će pratiti njegov avion od granice, a na beogradskom aerodromu će u njegovu čast biti postrojena garda Vojske Srbije.

Duž auto-puta u Beogradu će biti postavljene kineske i srpske zastavice, a svečani doček kineske delegacije, koja broji 400 ljudi, biće organizovan i ispred Palate Srbija, a planirano je i potpisivanje više od 30 sporazuma.

Biće organizovan i svečani ručak, a kineski predsednik će imati priliku da proba srpska jela i vina, a biće upriličen i muzički program na srpskom i kineskom jeziku, koji će biti završen pesmom "Ovo je Srbija".

Kineskog predsednika ugostiće predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Si je poslednji put bio u Srbiji 2016, što je bila prva poseta predsednika Kine Srbiji nakon 32 godine i tom prilikom je potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu.

Vučić se sa Sijem sastao u oktobru prošle godine u Pekingu, tokom trećeg foruma "Pojas i put", kada je potpisano 18 sporazuma, uključujući i sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine, koji bi uskoro trebalo da stupi na snagu.
Ovo je prva poseta predsednika Sija Evropi u poslednjih pet godina, od izbijanja pandemije kovid-19 i tokom ove evropske turneje posetiće samo tri evropske prestonice - Pariz, Beograd i Budimpeštu.

Petodnevnu turneju počeo je posetom Francuskoj 5. maja, 7. maja dolazi u Beograd, a nakon toga očekuje ga poseta Budimpešti.

Prilikom poslednjeg susreta kineskog i srpskog predsednika u oktobru prošle godine u Pekingu, pored Sporazuma o slobodnoj trgovini, potpisano je i više bilateralnih dokumenata, poput onih o saradnji policije u upravljanju vanrednim situacijama, o izgradnji saobraćajnica, srpsko-kineskog industrijskog parka, izvozu jabuka, digitalizaciji.

Uoči posete kineskog predsednika Sija, predsednik Vučić je za kinesku CCTV izjavio da je Kina najbolji partner Srbije u ostvarivanju državnih ciljeva i ocenio je da Sijeva poseta Beogradu dolazi u pravo vreme, da je veoma srećan zbog razgovora koje će imati sa kineskim predsednikom i da postoji mnogo tema o kojima će razgovarati.

Naglasio je da je Srbija potpuno posvećena Sijevoj poseti i da veruje da će ona doneti koristi i biti u interesu i kineskog i srpskog naroda.

Najavljujući posetu kineskog predsednika u obraćanju građanima, Vučić je rekao da je Si jedan od najznačajnijih svetskih lidera i iskreni prijatelj Srbije i zamolio je sve građane Srbije da na "divan i gostoljubiv" način dočekaju predsednika Kine.

Predsednik Vučić je ukazao da je Srbija zahvaljujući saradnji sa Pekingom dobila mnogo, a jedna od tih stvari je i direktna avio linija do Tjenđina, i naglasio da uskoro dobijamo i drugu do Šangaja, a da je u planu i treća, koja će povezivati Beograd i Guangdžou.

Ambasador Kine u Beogradu Li Ming ocenio je da poseta predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji na najvišem, državnom nivou, predstavlja prekretnicu za podizanje nivoa saradnje i nadogradnju odnosa Srbije i Kine.

"Verujemo da će Srbija biti sjajan domaćin i da će ta poseta biti uspešna i plodonosna", rekao je Ambasador Li Ming novinarima na konferenciji organizovanoj povodom dolaska predsednika Si Đinpinga u Beogad.

Ambasador veruje da će poseta dati novi doprinos miru, stabilnosti i prosperitetu regiona i dodaje da će tokom posete biti potpisan niz razvojnih dokumenata i ugovora.

Trgovinska razmena dve zemlje raste iz godine u godinu, 2023. godine je iznosila 5,6 milijardi evra, pa je tako Kina postala drugi trgovinski partner Srbije.

Najveći srpski izvoznici prošle godine bile su tri kompanije u kineskom vlasništvu, Ziđin majning izvezao robe u vrednosti od 1,15 milijardi evra, Ziđin koper je bio drugi sa 746,3 miliona, a vlasnik smederevske železare HBIS grupa izvezla je 549,1 milion evra.

Udeo rudnika u Boru, sa proizvodnjom od 240.000 tona bakra godišnje, čini 24 odsto ukupne proizvodnje Ziđin Majning Grupe,

Kineske kompanije učestvuju i u brojnim infrastrukturnim i saobraćajnim projektima, poput izgradnje deonice auto-puta "Miloš Veliki" od Pakovraća do Požege, izgradnje Fruškogorskog koridora, Dunavskog koridora, izgradnju brze saobraćajnice "Osmeh Vojvodine", auto-puta Beograd - Zrenjanin - Novi  Sad...

Kada su projekti na železnici u pitanju, kineske kompanije grade brzu prugu od Novog Sada do Subotice, učestvuju u projektu beogradskog metroa, Srbija kupuje i pet brzih vozova iz Kine, a kineske kompanije su izgradile deonicu brze pruge od Beograda do Stare Pazove.

Kineske kompanije su učestvovale u brojnim završenim projektima, kao što su deonice autoputa "Miloš Veliki" od Beograda do Uba (uključujući i most preko Save) i od Lajkovca do Ljiga, učestvovale su u izgradnji beogradske obilaznice, a Pupinov mosta preko Dunava je bio prvi most u Evropi u čijoj izgradnji su učestvovale kineske firme.

Srbija sa Kinom učestvuje i u energetskim projektima, poput izgradnje bloka B3 termoelektrane Kostolac snage 350 megavata, planirani su i zajednički komunalni projekti, izgradnja kanalizacije... 

U ponedeljak Si je posetio Pariz gde se susreo sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

U pratnji predsednika Kine su njegova supruga Peng Lijuan, član Glavnog komiteta Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK), direktor Generalne kancelarije Centralnog komiteta KPK Cai Ći, kao i član Političkog biroa Centralnog komiteta KPK i ministar spoljnih poslova Vang Ji, prenosi Kineski međunarodni radio. 

24 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

9 h

Podeli: