Info

Sreda, 30.03.2011.

18:32

"Ohrabriću Srbiju da bude aktivnija"

Predsednica Finske Tarja Halonen prvi put tokom svog mandata sutra dolazi u zvaničnu posetu Srbiji. U ekskluzivnom intervjuu za B92 ona je govorila o porukama koje će uputiti srpskim vlastima, evropskoj perspektivi Srbije, ali i unapređenju saradnje dve zemlje.

Izvor: Milan Nešiæ

Default images

Predsednica Finske Tarja Halonen će u Beogradu razgovarati sa predsednikom i premijerom Srbije Borisom Tadićem i Mirkom Cvetkovićem i predsednicom Skupštine Slavicom Đukić-Dejanović. Planirano je da se sastane sa predstavnicima nevladinog sektora, a u petak će posetiti Novi Sad.

B92: Gospođo predsednice, krajem meseca dolazite u Srbiju. Koji su ključni ciljevi Vaše posete?

Tarja Halonen: Jedan od aspekta su naši prijateljski odnosi sa Srbijom, takođe zaineteresovana sam za zapadni Balkan i region. Treći aspekt povezan je sa integracijom Srbije u Evropsku uniju.

B92: Da li predsedniku Srbije i drugim zvaničnicima želite da prenesete neke posebne poruke?

Tarja Halonen: Ohrabriću Srbiju da bude aktivnija u procesu evropskih integracija i postane aktivan član evropskog političkog foruma i skori član Evropske unije, što će se sigurno dogoditi jednog dana.

B92: Kako biste ocenili trenutne odnose Srbije i Finske i da li mislite da ima prostora za njihovo eventualno poboljšanje?

Tarja Halonen: Činjenica je da je Finska u prošlosti imala dobre odnose sa bivšom Jugoslavijom. Onda je prošlo malo vremena dok nismo priznali sve države koje su nastale na njenom prostoru. Podržavali smo sve novonastale demokratske države koje su nastale iz bivše Jugoslavije. U tom smislu Finska smatra da je veoma važno imati dobre odnose sa Srbijom. Mislim da morate više da radite kako biste popularizovali vaš novi identitet i profil i sigurna sam da imate dobru mogućnost to da učinite. Naravno i mi sa naše strane moramo da radimo da vas učinimo prepoznatljivijim. Takođe zalažem se za ohrabrivanje poslovnih odnosa posle čega ćemo videti nove mogućnosti.

B92: Ekonomska saradnja između Finske i Srbije je u poslednje 3-4 godine na veoma niskom nivou. 2008. izvoz Srbije na tržište Finske bio je 7.1 milion evra. Istovremeno, uvoz Srbije iz Finske dostigao je 60 miliona evra. Šta je po Vašem mišljenju uzrok tome: ekonomska kriza, nedovoljna aktivnost obe strane ili Srbija jednostavno nije zanimljivo tržište?

Tarja Halonen: Razlozi su prve dve stvari koje ste naveli. U momentu stagnacije evropske ekonomije očigledno je da cifre nigde ne rastu. Kao što sam već rekla mi smo poznanici, ali se ne znamo dovoljno dobro. I za to je potrebno uložiti trud. Imamo razloge to da učinimo, jer saradnja Srbije i Finske može biti mnogo efikasnija nego što je danas. Mislim da naša moderna tehnologija, modeli zaštite životne srednine mogu biti veoma interesantni srpskoj strani. Znam i da su Srbi uvek bili zainteresovani za dobro obrazovanje, tako da vidim kapacitet i u tom sektoru.

B92: Da li su finski investitori zainteresovani za ulaganje u srpsku privredu? Kao što verovatno znate, srpska Vlada je najavila prodaju i modernizaciju "Telekoma Srbije", priprema se teren za ukidanje monopola EPS-a na proizvodnju i distribuciju struje. Pokrenuta je i kampanja zaštite na državnom nivou. Ima li tu nešto zanimljivo za vaše sunarodnike?

Tarja Halonen: Za sve te oblasti Finska je veoma stručna, tako da ne vidim razlog zašto ne bi bili zainteresovani. Takođe znam i da naša pojedina državna tela koja pomažu finskim preduzećima da se upoznaju sa novim oblastima za ulaganje. Poznato mi je da će organizovati seminar o trgovini i mogućnostima poslovne saradnje sa Srbijom. Tako da u tom slučaju idemo u pravom smeru. Nadam se i da će moja poseta Srbiji to malo ubrzati.

B92: Srpske vlasti očekuju da će Srbija dobiti status kandidata za članstvo u EU do kraja godine. Da li su takva čekivanja realna? Kako vi ocenjujete napredovanje Srbije ka članstvu u EU?

Tarja Halonen: Moram vam reći da su vam želje realne. Ipak naravno ne mogu garantovati šta će se zaista desiti. Potrebna je saglasnost Evropske komisije i proces će ići dalje. Ali ne vidim nijednu posebnu prepreku za to. Naravno svesni ste da postoje sporna pitanja povezana sa prošlošću Srbije za koja sam uverena da mogu biti rešena.

B92: Ponovo su počeli razgovori Beograda i Prištine. Veruje se da bi ishod dijaloga trebalo da dopsinese stabilnosti na Balkanu. Šta Vi očekujete od dijaloga?

Tarja Halonen: Držim vam fige. Mislim da je dijalog važan za obe strane, ali i ceo region. Znate da smo u prošlosti bili veoma aktivni u rešavanju kosovskog pitanja i nadamo se najboljem za ceo vaš region. U tom slučaju vidim vas kao ključne igrače.

B92: Prethodno kada su Beograd i Priština bili za istim stolom, razgovore je vodio bivši predsdnik Finske Marti Ahtisari. Da li mislite da će novi format, koji je osmislila EU, poslužiti bolje?

Tarja Halonen: Postavila bih stvari malo drugačije. Predsednik Ahtisari je tada tvrdio da su i Beograd i Priština veoma važni za rešavanje problema. Nadam se da će to biti shvaćeno na pravi način. Očigledno je da se novozapočeti format razgovora dobro pokazao i o tome mogu da kažem sve najbolje. Obe strane su pokazale veliku hrabrost. Ohrabrujem vas i poručujem da ste važni sami sebi, regionu i Evropi.

B92: Da li nerešeni problemi u vezi sa Kosovom mogu biti prepreka integraciji Srbije u EU?

Tarja Halonen: Mislim da je regionalna saradnja, kao i saradnja sa susedima veoma važna tako da se to jednostavno ne može izbeći.

B92: Finska još nije ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom. Šta se tu može učiniti i ima li nekakvih prerpeka za to?

Tarja Halonen: Uveravam vas da je to samo trenutno. Sledećeg meseca čekaju nas parlamentarni izbori. Trenutno se vode izborne kampanje, a posle izbora imaćemo novi sastav parlamenta i vlade. Za prethodni saziv nije bilo nikakvih prepreka, ali moramo ići redom, prvo moraju biti izabrani pa će nastaviti rad. Zaista, koliko znam nije bilo nikakvih prepreka i sigurna sam da ćete ubrzo nakon izbora videti pozitivan rezultat.

B92: Kakav je imidž Srbije u Finskoj? Da li preovlađuje negativna slika, ili ima nekih promena?

Tarja Halonen: Vaš profil je i dalje pomešan. Ako pričamo o fudbalu imate dobru reputaciju. Isto važi i kada govorimo o nekim drugi stvarima. Međutim, rat je bacio senku na ceo zapadni Balkan. Ali to je prošlost. Finska je i sama ratovala i razumemo da se takve stvari dešavaju. Gledamo u budućnost i mogu da kažem da se profil vaše zemlje nalazi u vašim rukama.

B92: Srbija je poznata po svojim specijalitetima, masnim, ali ukusnim. Ima li nešto što biste voleli da probate tokom svoje posete?

Tarja Halonen: Potpuno ću biti u rukama vaših izvrsnih kuvara!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: