CS:GO – Koju opremu koriste profesionalci?

Odavno je poznato da, osim skila, igrači moraju imati i vrhunsku opremu kako bi se takmičili na najvišem mogućem nivou.

Izvor: Bogdan Ðuriæ KlanRUR

Nedelja, 24.12.2017.

21:36

CS:GO – Koju opremu koriste profesionalci?

Međutim, među najvećim proizvođačima gejmerske opreme uglavnom odlučuju nijanse, lične preferencije ili sponzorski ugovori. Ipak, verujemo da najpoznatiji igrači nikada ne bi žrtvovali svoju igru, zarad korišćenja lošijeg proizvođača samo zato što je isti dao više novca.

Kod neprofesionalaca se pravi prevelika fama oko gejmerske opreme koja je često izgovor zašto igrač ne može da napreduje. Istina je, međutim, malo drugačija. Najčešće tu nije srž problema, ali ukoliko planirate da kupite novu opremu svakako nije na odmet pogledati šta to profesionalci koriste kako biste odabrali što prikladniju periferiju.

Miševi

Jedna od verovatno najbitnijih periferija je svakako miš. Nekada (1.6 era) su primat držali Razer i Logitech sa čuvenim modelima G5 i MX518 koji sam i lično koristio. Prelaz sa običnog miša na gejmerski je veliki pomak i razlika je evidentna, a sa svakim novim modelom je razlika ipak manja, naročito sada, kada su proizvođači usavršili svoje proizvode. Takođe, miš treba birati po obliku šake, pa Zowie tu nudi dosta alternativa.
Zowie je napravio pravi bum na profesionalnoj sceni pre godinu, dve i sada predstavlja najveće ime na CS:GO sceni. Čak tri od šest najpopularnijih miševa zauzimaju modeli firme Zowie, i to prva tri mesta, a prvo mesto zauzima Zowie EC2-A sa 23% udela. Interesantno da je to i bežičan miš marke Logitech, model G403, peti je SteelSeries Sensei dok je šesti Razer Deathadder Chroma koji je i jedini Razer miš koji se masovnije koristi.

Podloge

Osim miša, vašoj preciznosti može doprineti i dobra podloga. I ovde Zowie dominira sa modelom G-SR, sa nešto manje od 30% udela. Slede čuveni SteelSeries Heavy i QcK+. Svoje mesto našli su i HyperX i Logitech, dok je šesti ponovo Razer sa Goliathus Speed podlogom.
Podloge nisu toliko jeftine, pa dobra alternativa igračima koji nemaju toliko novca može biti SteelSeries QcK (oko 10 evra), podloga koja je manja od QcK+ ali po kvalitetu ne zaostaje za istom.

Tastature

Ako pripadate gorenavedenoj grupi koja nema toliko novca za opremu, onda je ipak bolje uložiti u miš i podlogu nego kupiti tastaturu. Naravno, tastature su takođe značajna komponenta ali bi vam prioritet trebalo ipak biti nešto drugo. Mehaničke tastature uzimaju sve više maha, i sigurni smo da će kroz par godina postati standard.
Ovde ne postoji izraženi favorit, prvi na listi je HyperX Alloy FPS, tu je i Xtrfy K2-RGB, a treće mesto zauzima SteelSeries 6GV2. Ni ovde Zowie nije izostao, sa modelom Celeritas, peti je Fanatic Gear Rush G1, dok listu upotpunjava Razer BlackWidow Chroma.

Monitori

Najskuplja komponenta od ovih navedenih su svakako monitori. Već je dobro poznata činjenica da monitori sa Refresh rate-om od 144 Hz koštaju daleko više nego oni sa standardnih 60 Hz. Monitori od 144 Hz su brži, pa nećete propustiti ništa prilikom masovnih paljbi i granata na nekom sajtu. Nažalost, ovaj luksuz i košta, a najjeftiniji modeli od 144 Hz koštaju više od 300 evra.
Ovde dominira za BenQ (Zowie je inače ogranak firme BenQ) sa 4 modela. Svoje mesto našla je i marka ASUS, kao i proizvođač AOC.

Od podešavanja same igre profesionalaca, mnoge najviše zanima rezolucija. Pre 75% igrača koristi aspect ratio 4:3, dok preko polovina tih igrača koristi rezolucija 1024×768. Oko 54% igrača koristi black bars (crne bočne linije), dok ostatak igra sa razvučenom slikom.

Koju vi opremu koristite, ili biste želeli da kupite?

Izvor: KlanRUR

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: