Reakcije na atentat na Đinđića

Izvor: B92

Sreda, 12.03.2003.

21:31

Default images
Lider Nove Srbije Velimir Ilić ocenio je da je atentat na Đinđića "dokaz da ne postoje institucije u državi" i založio se za formiranje Vlade nacionalnog spasa. "Jedan čovek je želeo da drži sve pod kontrolom, što je nemoguće i što se kobno završilo. Premijeru nije vredelo govoriti da se vlast mora podeliti i da nijedna ličnost ne može sama da vlada", rekao je Ilić.

Predsednik Stranke srpskog jedinstva Borislav Pelević izrazio je saučešće porodici Zorana Đinđića. Pelević je izjavio da će atentat na Đinđića Srbiju u svetu prikazati kao nestabilnu državu i pogoršati njen ionako loš imidž.

Član Predsedništva Skupštine Kosova iz koalicije "Povratak" Gojko Savić izjavio je da je ubistvo Đinđića "tragedija za srpski narod, gde god da živi". "Za Srbe na Kosovu sledi period mukotrpnog iščekivanja razvoja situacije", rekao je on.

Politički lider Liberalnog saveza Crne Gore Miograd Živković izrazio je žaljenje zbog ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića. Živković je rekao da taj atentat "na žalost samo pokazuje u kakvoj državi žive građani Srbije i Crne Gore".

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković ocenio je u pisanoj izjavi da je atentat na Đinđića "teroristički akt" i da je "gotovo sigurno da nije u pitanju zločin nekog pojedinca, nego organizacije, sa snažnim uporištem u policiji i Državnoj bezbednosti". Drašković je izrazio najdublje saučešće porodici Zorana Đinđića.

Socijalistička partija Srbije "najoštrije je osudila" atentat na premijera. "SPS je opredeljena za parlamentarnu političku borbu i demokratsko sučeljavanje različitih političkih stavova na javnoj političkoj sceni i oduvek je osuđivala bilo kakvo nasilje i nasilne političke metode", navodi se u saopštenju.

Predsednik Narodne demokratske stranke i nekada funkcioner Demokratske stranke Slobodan Vuksanović ocenio je da je atentat na Đinđića "tragičan dogadjaj za čitavu državu". "Zgrožen sam tim terorističkim aktom, jer u politici odnosi treba da se rešavaju političkim sredstvima, a ne nasiljem. U Srbiji mora prestati ubijanje i terorizam. Svaki normalan čovek mora biti potresen takvim zločinom i lično sam teško primio tu vest", izjavio je Vuksanović.

Socijaldemokratija Vuka Obradovića ocenila je da je reč o "bezumnom terorističkom aktu koji može najozbiljnije da ugrozi ustavni poredak i funkcionisanje celokupnog državnog sistema". SD je pozvala građane da "ostanu mirni, a sve činioce političkog života na ponašanje kojim će doprineti očuvanju javnog reda i mira" i bezbednosti svih građana i Srbije kao celine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: