Žene ne rade posle 14.38 - izašle na ulice VIDEO

Hiljade zaposlenih žena širom Islanda izašlo je iz svojih kancelarija u znak protesta zbog toga što zarađuju manje od muškaraca.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 25.10.2016.

13:22

Žene ne rade posle 14.38 - izašle na ulice VIDEO
(Foto: Thinkstock.com)

Island važi za najbolju zemlju kada je reč o poštovanju rodne ravnopravnosti, ali i dalje žene zarađuju u proseku od 14 do 18 odsto manje od svojih muških kolega. Prema sindikatima i ženskim udruženjima, to znači da od osam radnih sati žene u suštini rade bez plate posle 14.38.

U glavnom gradu Rejkjaviku, na centralnom trgu okupilo se hiljade žena koje su napustile kancelarije, prodavnice, fabrike ili škole u vreme kada je trebalo da rade. Slični, manji protesti zabeleženi su širom zemlje. Ono što je jedna od glavnih zamerki jeste da ako se nastavi ovakvim tempom, biće potrebno 52 godine da se eliminiše ralika u zaradi između muškaraca i žena.

Ipak, statistike pokazuju da uprskos ovolikom jazu, žene na Islandu zapravo i dobro prolaze za razliku od žena u mnogim drugim delovima Evrope. Na primer, u Velikoj Britaniji žene zarađuju u proseku 20 odsto manje od svojih muških kolga. Prema rezultatima istraživanja britanskog tehnološkog vebsajta Ekspert marketa, zaposlene žene u Srbiji, s obzirom da zarađuju za 11 odsto manje od muškaraca na istim poslovima, od 23. novembra radiće praktično besplatno.

Gledano prema jazu između zarada žena i muškaraca, od zemalja u regionu najgore je rangirana Bosna i Hercegovina, gde muškarci imaju za 46 odsto veće plate od žena, i gde žene, prema rezultatima istraživanja, još od 15. jula rade praktično "za džabe".

U Evropi, žene u proseku zarađuju za 17 odsto manje od muškaraca, što znači da Evropljanke besplatno rade od 31. oktobra do kraja godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: