Biz - B92.net

Survale se i cene nafte

Njujork/London -- Svetske cene nafte survale su se za više od 6 odsto, posle glasanja Britanije za "beg" iz Evropske unije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Sirova nafta je oštro pala pošto su rezultati referenduma pokazali da oni koji žele izlazak iz 28-članog bloka verovatno pobeđuju, raspirivši zabrinutost zbog posledica koji takav ishod može imati na tražnju pošto investitori beže u sigurna utočišta, prenosi agencija Frans pres.

U jednom trenutku američka "laka" nafta WTI pala je za 6,21 odsto na 47 dolara a severnomorska sirova nafta "brent" je oslabila za 6,17 procenata na 47,77 dolara za bare.

Kasnije tokom trgovačkog dana ti gubici su smanjeni, tako da je "brent" pojeftinio za 2,14 dolara (4,2 odsto) na 48,77 dolara, a WTI nafta je pala za 2,18 dolara (4,35 odsto) na 47,93 dolara.

Vest o Bregzitu urušila je azijske berze, pri čemu je Tokijska pala za gotovo osam odsto, Honkoška je u minusu za više od četiri posto, a Seulska i Sidnesjka berza su pale za preko tri procenta pojedinačno.

Trgovanje fjučersima takođe je nagovestilo pad Londonske berze za sedam procenata i Frankfurtske za šest odsto.

"Sada je vreme ekstremne volatilnosti... glas za Bregzit bi mogao da donese velike poremećaje na tržištu", smatra analitičarka kompanije CMC Markets, Margaret Jang.

"Upravo je to razlog zašto su banke i brokerske kuće na oprezu, procenjujući rizike i posledice koje bi Bregzit mogao da nanese tržištima", dodala je ona.

Glas za Bregzit nedvosmisleno "slabi kratkoročne izglede Velike Britanije i globalne ekonomije", ocenjuju u istraživačkoj agenciji Kepital Ekonomiks.

Međutim, dodaju da "još uvek misle da će se u krajnjem ishodu pokazati da su štete manje nego što su mnoge prognoze nagoveštavale".

Bernard Ou, analitičar IG Marketsa u Singapuru, kaže da je jedan od razloga za poniranje cena nafte bilo i jačanje dolara u odnosu na funtu i visokoprinosne valute, što naftu čini skupljom za korisnike drugih novčanih jedinica.

Funta je pala posle referenduma na najniži nivo prema dolaru od 1985. godine, dok je australijski dolar oslabio za 3,4 odsto u jednom trenutku, južnokorejski von je potonuo 2,4 procenta, a indonežanska rupija izgubila 1,1 odsto vrednosti.

Malesijski ringit je pao 2,5 procenata, što je jedan od njegovih najgorih rezultata od 1998.

"Postoji mogućnost da nafta padne još više nakon što budu objavljeni konačni rezultati, budući da smo već zabeležili veliko poniranje funte", rekao je Ou za agenciju AFP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.