Biz - B92.net

SAD povukle podršku; "Mi ćemo nastaviti"

Ankara -- Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da su Sjedinjene Američke Države odlučile da povuku podršku projektu gasovoda u Istočnom Mediteranu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Kodda/Shutterstock
Foto: Kodda/Shutterstock

Pročitajte još:

Ruski gas za Kinu: Dodatno zavrtanje ventila EU ili iznuđen potez Moskve?

Vašington upozoren: Evropa bez gasa ako se prekinu isporuke iz Rusije

Erdogan je rekao da su SAD povukle podršku projektu jer su na osnovu analiza utvrdile da je neprofitabilan, ali da će Turska nastaviti dalje sa istraživanjima.

Turski predsednik je to rekao danas u Ankari na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a na pitanje novinara turskog medija kakav će stav Turska zauzeti povodom povlačenja podrške SAD za gasovod kojim je trebalo da se transportuje gas iz Izraela na evropsko tržiste preko Sredozemnog mora i Grčke.

Kada je u pitanju saradnja sa Izraelom Erdogan je rekao da je Izrael ranije izrazio želju da se gas koji će se eskploatisati u toj zemlji preko Turske transportuje u Evropu.

Kaže i da je sa izraelskim predsednikom Isakom Hercogom ostvario određene kontakte i da će on možda uskoro posetiti Tursku, kao i da izraelski premijer Naftali Benet ima pozitivne stavove po tom pitanju.

"Sa tim pozitivnim stavovima mozemo doći do konkretnih rezultata prema principu vin-vin", rekao je Erdogan.

On je dodao i da političari treba da urade sve da se očuva mir.

"Ako će nafta i gas biti sredstvo za uspostavljanje mira mi ćemo to uciniti, ako neće, onda će svaka država doneti svoju odluku", zaključio je Erdogan.

On je naveo da Turska sada ima i brodove i eksperte za istrazivanja u Istočnom Mediteranu i da oni mogu doprineti i svom narodu i celoj regiji.

Kaže da to već rade u crnomorskoj regiji i da će tako nastaviti i u Mediteranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.