Rusija zvanično potvrdila: 60 dana

Sporazum o izvozu žita iz ukrajinskih crnomorskih luka produžen je za 60 dana, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 14.03.2023.

09:22

Rusija zvanično potvrdila: 60 dana
EPA-EFE/ERDEM SAHIN

On je rekao da je potvrđeno da je sporazum deo paketa i da je uslov da budu ispunjena sva obećanja data ruskoj strani, prenosi RIA novosti.

Prema rečima Gruška, Ruska Federacija će nastaviti da traži otklanjanje svih prepreka za isporuku poljoprivrednih proizvoda na svetska tržišta.

Sporazum koji su 22. jula 2022. godine potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva iz tri luke na crnom moru, uključujući Odesu.

Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu je odgovoran za koordinaciju kretanja brodova.

Ugovor je istekao 18. novembra prošle godine, ali su njegovi uslovi podrazumevali automatsko produženje za 120 dana ako nema prigovora bilo koje strane.

Sam ugovor o žitu je sastavni deo paketa, koji, između ostalog, predviđa deblokadu izvoza ruske hrane i đubriva.

Moskva ističe da taj uslov nije bio ispunjen, uprkos uveravanjima UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

13 h

Podeli: