Rusija u 2022. povećala izvoz LNG u Evropu

Rusija je u 2022. izvezla oko 17 miliona tona tečnog priirodnog gasa (LNG) u Evropu,

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 31.01.2023.

15:16

Rusija u 2022. povećala izvoz LNG u Evropu
Ilustracija: Shutterstock/VladSV

To je za oko 20 odsto više od količine izvezene 2021. i na taj način je delimično nadoknadila nagli pad izvoza LNG putem gasovoda, saopštila je juče analitička agencija Refinitiv Eikon.

Nakon prekida snabdevanja gasom iz Rusije zbog političke krize koju je izazvao rat u Ukrajini, Evropa je povećala uvoz LNG koji se transportuje u tečnom obliku na minus 160 stepeni Celzijusa, prenosi Rojters.

Obim izvoza ruskog gasa putem gasovoda u Evropu prethodne godine pao je na najniži nivo u postsovjetskom periodu, pošto je zbog rata u Ukrajini i eksplozije na glavnom gasovodu Severni tok Evropa smanjila uvoz LNG iz Rusjie.

Rojters navodi da je Rusija u 2022. povećala ukupan izvoz LNG za 8,6 odsto, odnosno na oko 33 miliona tona, od čega je više od polovine izvezeno u Evropu.

Najveći ruski proizvođač TNG Novatek obezbedio je najveći deo isporučenih zaliha, sa oko 20,8 miliona tona pribavljenh iz projekta Jamal LNG, i oko 700.000 tona iz projekta Krio Gas-Visotsk, navodi agencija Refinitiv Eikon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: