Pomeren rok za "katastrofu"

Ministarstvo finansija SAD će ostati bez sredstava do 5. juna, ukoliko kongresmeni ne budu uspeli da podignu ili supsenduju gornju granicu duga SAD.

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 27.05.2023.

08:00

Pomeren rok za
Foto: Profimedia

To je izjavila američka ministarka Dženet Jelen.

"Na osnovu najnovijih dostupnih podataka, sada procenjujemo da Ministarstvo finansija neće imati dovoljno resursa da ispuni obaveze ako Kongres ne podigne ili ne suspenduje gornju granicu duga do 5. juna", rekla je Jelen, prenosi Blumberg.

Ona je dodala da će ministarstvo moći da izvrši isplate u vrednosti od 130 milijardi dolara u prva dva dana juna, uključujući one za veterane, socijalno osiguranje i zdravstvenu zaštitu.

"Ove isplate će ostaviti ministarstvo sa malom količinom resursa", rekla je Jelen.

Američki dug trenutno iznosi 31,4 biliona dolara, a Ministarstvo finansija je ranije upozorilo da bi moglo da ostane bez sredstava za pokrivanje svih svojih troškova već od 1. juna, što bi izazvalo katastrofalan ekonomski problem.

Ekonomisti kažu da bi neizvršenje obaveza bilo ekonomski razorno, da bi potreslo bi finansijska tržišta širom sveta, povisilo troškove zaduživanja i izazvalo duboku recesiju u SAD sa rastućom nezaposlenošću.

Pročitajte više:

Neviđeni haos u SAD: Svetu se primiče "smrtonosna kombinacija"

Bajden: Blizu smo dogovora

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da je dogovor o rešavanju krize oko gornje granice javnog po svemu sudeći "veoma blizu", iako je rok za potencijalno katastrofalan krajnji rok pomeren sa 1. na 5. jun.

Pomeranje krajnjeg roka za rešavanje nesuglasica oko problema javnog duga između republikanaca u Kongresu i Bele kuće predstavljeno je u pismu ministarke finansija Dženet Jelen, što će teške pregovore između dve strane produžiti i na ovu nedelju, prenosi AP.

Mnogi Amerikanci, ali i svet sa zabrinutošću posmatraju pregovore čiji neuspeh bi mogao da baci američku ekonomiju u haos i naruši poverenje u globalno vođstvo SAD.

Ipak, Bajden je bio optimističan rekavši da je rešenje "vrlo je blizu" i izrazio nadu da će do "večeras znati da li ćemo moći da se dogovorimo".

Činilo se da su Bajden i predsednik Predstavničkog doma, republikanac Kevin Makarti, bliže dogovoru o smanjenju budžeta kojim bi se produžio limit javnog duga do 2025. godine, posle sledećih predsedničkih izbora.

Posle nesaglasja u prethodnim rundama razgovora iza zatvorenih vrata, činilo se da su se dve strane u petak približile kompromisu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: