Vesti -

Počelo je, opet. Ne odustaju. Sprema se totalni haos? FOTO/VIDEO

Francuski sindikati pokrenuli su treći talas masovnih štrajkova širom zemlje zbog reformi penzionog sistema i podizanja starosne granice za odlazak u penziju.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U Francuskoj su otkazane usluge železničkog saobraćaja, škole neće raditi, a rafinerije su obustavile isporuke energenata jer su radnici proglasili obustavu rada, preneo je Rojters.

Sindikati su ponovo pozvali zaposlene da u velikom broju izađu na ulice francuskih gradova.

Tokom prva dva dana demonstracija 19. i 31. januara okupilo se po više od milion građana širom Francuske, prema podacima policije. Organizatori, pretežno sindikati, naveli su da je bilo po dva miliona ljudi.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Rezultati anketa pokazuju da Francuzi, u poređenju sa penzionerima iz drugih zemalja članica OECD, provode najduži vremenski period u penziji, što je privilegija koje većina u Francuskoj ne želi da se odrekne.

Ministar rada Francuske Olivije Diso odbacio je optužbe opozicije da je vlada poricala razmere uličnih protesta koji su prošlog meseca organizovani širom zemlje i ponovio da su promene potrebne.

"Penzioni sistem Francuske je gubitaš i ako nam je stalo do tog sistema, mi ga moramo sačuvati", rekao je ministar Diso u intervjuu za radio RMC.

Filip Martinez, lider levičarskog sindikata CGT, upozorio je da predsednik Makron igra "opasnu igru" i uvodi duboko nepopularnu reformu penzionog sistema u trenutku kada se Francuzi suočavaju sa visokom inflacijom.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U parlamentu je u ponedeljak počela rasprava o reformi penzija i to u haosu, jer se vlada našla u direktnom sukobu sa opozicijom koja planira opstrukciju.

Poslanici će tokom dve nedelje razmotriti oko 20.000 amandmana, od kojih je 13.000 od radikalne levice.

Ako donji dom parlamenta ne završi raspravu o amandmanima do 17. februara u ponoć, tekst će ipak moći da prođe u Senat, navele su ranije francuske vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.