Nestašica lekova se pogoršava alarmantnom brzinom

Nestašica lekova u Francuskoj se pogoršala alarmantnom brzinom u poslednjih pet godina, sa oko 800 problematičnih medikamenata u 2018. na oko 3.000 danas.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 01.06.2023.

10:27

Nestašica lekova se pogoršava alarmantnom brzinom
Ilustracija: Shutterstock/viewfinder

Situacija je takva uglavnom zbog problema sa nabavkom potrebnih sastojaka za proizvodnju lekova, od kojih većina dolazi iz Kine i Indije, 80 do 85 odsto, piše Euraktiv.

"U Francuskoj je 2018. godine između 700 i 800 lekova imalo problematično snabdevanje, u poređenju sa 2.500 do 3.000 danas", saopšteno je iz istražnog odbora francuskog Senata koji ispituje nestašicu lekova.

Nestašica lekova prisutna je i u drugim evropskim zemljama, poput Italije, koja je ove zime prijavila ograničenja u snabdevanju za preko 3.000 lekova, od kojih su 554 bila potpuno nedostupna.

Situacija sa Francuskom je u određenoj meri neobična, pošto je ta zemlja bila vodeći proizvođač lekova u EU do 2008. godine, a sada je na četvrtom mestu posle Švajcarske, Nemačke i Italije, prema podacima francuskih vlasti, navodi Euraktiv.

U narednim nedeljama, pred senatskim odborom za nestašicu lekova govoriće francuski ministar zdravlja Fransoa Braun, kako bi se „procenile njegove aktivnosti u borbi protiv nestašice lekova“ pre nego što odbor podnese svoj izveštaj u julu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

5 h

Podeli: