Vesti -

Napustio fakultet da bi pokrenuo biznis, postao milijarder

Amerikanac Trevor Milton koji je napustio fakultet da bi se okušao u biznisu za koji veruje da će pomoći planeti, neočekivano je postao milijarder.

Izvor: Biznisinfo.ba
Podeli
Foto: Epa, Kim Ludbrook
Foto: Epa, Kim Ludbrook

Milton je stekao status milijardera prošle nedelje kada je evropski proizvođač teretnih vozila CNH Industrijal uložio 250 miliona dolara u njegovu kompaniju "Nikola Motors Co.", čime je njena vrednost dostigla 3 milijarde dolara.

CNH je kupio 7,7% odsto kompanije, a Miltonu pripada više od 40 odsto, naveli su iz kompanije za Forbs, a prenosi BiznisInfo.

"Nikola Motors" ima za cilj da proizvede hiljade futurističkih kamiona sa pogonom na vodonik tokom 2020-ih, koji mogu preći 750 milja između dva punjenja na stanicama koje planiraju da izgrade.

Milton je, inače, odslušao samo jedan semestar na koledžu kada je postao zainteresovan za komercijalizaciju vozila sa niskim stepenom zagađenja.

Prva kompanija koju je razvio nakon što je napustio fakultet bila je "D Hibrid Sistems", koja je dizajnirala sisteme za dovod goriva za kamione na prirodni gas.

Tu kompaniju je prodao proizvođaču metala "Vortington Industris", koji je zauzvrat osigurao Miltonu kapital za pokretanje njegove kompanije pre četiri godine.

Smatra se da je ova kompanija postigla toliki uspeh zbog sve veće zabrinutosti zbog korišćenja karbonskih goriva i sve oštrijih mera koje se uvode zbog emisije štetnih gasova, naročito u Kaliforniji i Evropi.

Milton smatra da samo korišćenje električnih vozila ne može da reši problem zagađenja, već da su i vozila na vodonik odlična alternativa benzinskim i dizel motorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.