Biz - B92.net

Mask se predomislio? Doneo odluku o kupovini Twitter-a

Akcije Tvitera skočile su u utorak nakon izveštaja da Elon Musk predlaže preuzimanje društvene mreže u rasponu od prvobitne ponude od 54,20 dolara po akciji.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
EPA-EFE/Carina Johansen NORWAY OUT
EPA-EFE/Carina Johansen NORWAY OUT

Podsećamo, konzorcijum je prvobitno prihvatio Maskovu ponudu od 44 milijarde dolara, ali je potom milijarder u julu obavestio Tviter da će raskinuti kupoprodajni ugovor uz obrazloženje da je kompanija prekršila svoje obaveze falsifikovanjem broja neželjenih i lažnih naloga na platforma.

Tviter tvrdi da spam i lažni nalozi čine manje od 5% njegovih ukupnih korisnika.

Kao odgovor, Tviter je podneo tužbu protiv Maska, optužujući ga da odbija da ispoštuje svoje ugovorne obaveze samo zato što "sporazum koji je potpisao više ne služi njegovim ličnim interesima“. Musk je od tada podneo protivtužbu, koja je izmenjena prošlog meseca i uključuje navode uzbunjivača -- bivšeg šefa obezbeđenja Tvitera Pejtera "Madža" Zatka.

Vest o Maskovom najnovijem predlogu dolazi upravo u trenutku kada se dve strane pripremaju za pravni obračun koji je trebalo da počne 17. oktobra.

Analitičari su ovaj predlog već okarakterisali kao „pametan”, tvrdeći da je Musk imao vrlo male šanse da dobije tu sudsku bitku.

"Biti primorani da zaključimo dogovor nakon duge i ružne sudske bitke u Delaveru nije idealan scenario i umesto toga ova odluka će uštedeti Elonu Masku mnogo glavobolje“, napisao je analitičar Vedbuša Danijel Ajvs. Vedbush je ogromna investiciona kompanija sa sedištem u Los Anđelesu. "Tako da ovde vidimo minimalan regulatorni rizik, iako će sada Muskovo vlasništvo nad Tviter platformom pokrenuti oluju različitih zabrinutosti i pitanja...“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.