Vesti -

Još jedna kompanija za nekretnine pred bankrotom

Kineske kompanije za nekretnine Sunak i Kantri garden sklopile su dužničke dogovore sa poveriocima.

Izvor: biznis.rs/vladimir jokanović
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Tyler Olson
Ilustracija: Shutterstock/Tyler Olson

To je donelo izvesno olakšanje kineskom sektoru nekretnina, ali su njihovi izgledi ostali neizvesni zbog neizvesnosti o oporavku prodaje kuća i stanova.

Akcije kompanije Sunak Čajna holdings porasle su za 14 odsto rano u utorak, nakon što su poverioci odobrili njen plan restruktuiranja ofšor duga od devet milijardi dolara, što je prvo zeleno svetlo za tu vrstu revizije duga nekog velikog kineskog investitora, prenosi portal Biznis.

Kasnije tokom dana akcije su izgubile oko 10 odsto stečenog dobitka, nakon što su se pojavili izveštaji na bazi sudskih dokumenata, da je Sunak podneo zahtev za zaštitu od bankrotatva u SAD u skladu sa Poglavljem 15.

Prema američkom zakonu o stečaju, ovaj potez štiti kompanije u restrukturiranju koje nisu iz SAD od poverilaca iz SAD, izbegavajući na taj način tužbe i blokadu imovine. Ovaj korak smatra se proceduralnim u velikim procesima restrukturiranja duga u inostranstvu.

Kompanija Čajna evergrande grup, koja nastoji da restrukturira ukupno 31,7 milijardi dolara u jednom od najvećih takvih pokušaja u svetu, takođe je zatražila zaštitu u okviru Poglavlja 15 prošlog meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.