Japanci potpisali ugovor sa Rusima

Najveći japanski proizvođač električne energije JERA potpisao je ugovor s novim operaterom energetskog projekta Sahalin-2 u Rusiji.

Svet

Izvor: B92

Petak, 26.08.2022.

10:43

Japanci potpisali ugovor sa Rusima
Foto: Bezuglova Evgeniia/Shutterstock

Cilj japanskog proizvođača je da sačuva svoj dugoročni ugovor za kupovinu tečnog prirodnog gasa (TPG), izjavio je danas portparol japanske kompanije.

Glavni uslovi ugovora, kao što su obim, cena i valuta plaćanja, ostali su isti kao u prethodnom ugovoru, rekao je portparol JERE za Rojters.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u junu ukaz o preuzimanju nadležnosti nad projektom Sahalin-2 na dalekom istoku Rusije. Ukazom je osnovano novo rusko preduzeće Sahalinskaja Energija, koje je preuzelo sva prava i obaveze prethodnog operatera - Sahalin Enerdži Investmenta, u kojem su britanski Šel i dve japanske firme, Micibiši i Micui, imale nešto manje od 50 posto udela.

Ruski Gasprom je dobio nešto više od 50 odsto vlasništva u novom preduzeću, koje drži ostatak akcija dok se postojeći akcionari ne prijave za svoje udele.

Predstavnici Micuija i Micubišija su saopštili u četvrtak da su te kompanije odlučile da se pridruže novom ruskom entitetu koje upravlja Sahalinom-2, i da će do predviđenog roka, 4.sepembra, dostaviti zahteve za dobijanje udela.

Britanski Šel, koji je već otpisao vrednost svog udela u tom projektu, još pre nekoliko meseci je objavio da namerava da napusti Sahalin-2 i da je u pregovorima sa potencijalnim kupcima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

13 h

Podeli: