Vesti -

Jabuka sve manje i manje: Propada 10.000 hektara?

Približno 10.000 hektara površina za uzgoj jabuka u Mađarskoj moglo bi da nestane u narednih pet godina.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/branex
Ilustracija: Depositphotos/branex

I to delom zbog toga što se ne isplati nastaviti uveliko zastarele metode uzgoja, izjavio je predsednik Frutveba Ferenc Apati za mađarski Info radio.

Apati je rekao da je ukupna berba mađarskih jabuka bila 280.000 tona, što je znatno manje nego 2021. godine, iako se prema njegovom mišljenju, to ne može nazvati velikom berbom, barem ne blizu mađarskog proizvodnog potencijala od 600.000–650.000 tona, preneo je 24.hu.

Primarni uzrok gubitka roda su vremenske prilike, iako 2022. godine jabuke nisu bile uništene zbog mraza, već zbog prethodne suše.

Pored vremenskih prilika, razlog za smanjenje roda je i to što se mađarska površina za uzgoj jabuka u periodu od pet do osam godina kontinuirano smanjuje, a poljoprivrednici imaju sve manje izvora finansiranja.

Apati smatra da će ubuduće još više ljudi odustati od uzgoja jabuke, jer je pre tri godine površina za uzgoj jabuka bila 25.000 hektara, prošle godine je bilo samo 22.500 hektara, a ove godine neće biti više od 20.000–21.000 hektara.

Prema njegovim rečima, sistem ekoloških subvencija i dalje održava u životu mnoge zastarele plantaže.

On smatra da ne vredi ni trošiti novac na zastarele plantaže, već se fokusirati na poboljšanja.

Prema rečima Apatija, u narednih pet godina nestaće 10.000 hektara sadašnje površine za uzgoj jabuka od oko 21.000 hektara, koje bi što pre trebalo da budu zamenjene novim, modernim zasadima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.