Irak pita SAD: Kako platiti Rusima?

Irak će ove nedelje razgovarati sa Vašingtonom o tome kako da plati obaveze ruskim naftnim kompanijama uprkos sankcijama.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.02.2023.

13:40

Irak pita SAD: Kako platiti Rusima?
Foto: Profimedia/Christophe Gateau/dpa

To je izjavio irački ministar spoljnih poslova Fuad Husein.

"O ovom problemu ćemo razgovarati sa američkom stranom", preneo je Rojters.

"Postoje sankcije koje iračka strana ne bi trebalo da uvodi jer je saradnja sa ruskim kompanijama u toku i u Iraku postoje aktivne ruske kompanije", rekao je Husein na konferenciji za novinare koju je održao sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom u Bagdadu.

Huesin je kazao da je jedno od glavnih pitanja o kojima su on i Lavrov razgovarali bilo kako platiti račune ruskim energetskim kompanijama kao što su Lukoil i Gasprom koje posluju u Iraku iako je Rusija pod međunarodnim sankcijama.

Cilj je da se zaštite iračke banke i centralne banke od sankcija.

Irački ministar spoljnih poslova treba da otputuje u SAD u sredu da bi razgovarao o nedavnim strogim propisima.

Veruje se da ruske investicije u Iraku vrede više od 10 milijardi dolara, uglavnom u naftnoj industriji, navela je agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: