Haftar "zavrnuo slavine" naftovoda: Blokiran glavni izvor finansiranja države

Smanjenje proizvodnje na libijskim naftnim poljima predstavlja pritisak na vladu u Tripoliju i kratkoročno bi moglo da poveća cenu nafte u svetu.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 21.01.2020.

19:14

Haftar
Foto: Depositphotos/cherezoff

Libijska nacionalna naftna korporacija saopštila je da smanjuje proizvodnju na naftnim poljima "El šarare" i "El fil" nakon što su snage Libijske nacionalne armije pod komandom Halife Haftara zatvorile glavni cevovod sa ovih polja i blokirale luku za izvoz.

Generalni sekretar Nacionalnog naftnog komiteta Goran Radosavljević kaže za Sputnjik

da će "zavrtanje slavine na naftovodu" biti veliki udar na vladu u Tripoliju, s obzirom da je glavni izvor finansiranja cele države prodaja nafte.

On smatra da je to još jedan način da se izvrši pritisak "opozicione strane" na centralnu Vladu u Tripoliju.

"Mislim da blokada proizvodnje nafte u Libiji ne ide naruku ni jednoj ni drugoj strani u dugom roku, jer verujem da se i ova druga strana takođe finansira od nafte, tako da videćemo šta će mirovni pregovori doneti i da li će se neki sporazum postići, iako su sada te dve strane prilično udaljene", kaže Radosavljević.

Prema njegovim rečima, Libija je veliki svetski proizvođač nafte i, uprkos građanskom ratu koji u toj zemlji traje skoro deceniju, među 20 je najvećih svetskih proizvođača na svetu, sa nekih 1,2 miliona barela dnevno.

Pitaju se SAD, Rusija i Saudijska Arabija

"Tako da bi smanjenje ili čak prestanak proizvodnje nafte u Libiji moglo da utiče na naftno tržište u negativnom smislu i, u kratkom roku, na rast cena", smatra Radosavljević.

Kad je reč o nekom dužem roku, prvo bi trebalo videti koliko će ova blokada trajati, s obzirom da su u toku mirovni pregovori u Berlinu i da je neki sporazum postignut.

"Svakako, ako to potraje, verujem da će zemlje poput SAD, Rusije i Saudijske Arabije uspeti da nadoknade tu količinu nafte i da će se tržište stabilizovati, ali u kratkom roku bi to moglo da utiče na rast cena", smatra Radosavljević.

On ističe da je proizvodnja nafte u Libiji u odnosu na vreme pre izbijanja građanskog rata dosta smanjena, dok se, sa druge strane, na svetskom tržištu proizvodnje nafte "scena jako promenila".

"Amerika je od neto uvoznika postala neto izvoznik i zvanično najveći proizvođač nafte i gasa na svetu. Saudijska Arabija je pala na treće mesto, posle SAD i Rusije, što je interesantno, jer decenijama je bila najveći proizvođač. Verujem da će ova tri proizvođača koji proizvode trećinu, ako ne i više na dnevnom nivou nafte i gasa u svetu, uspeti da nadoknade taj pad", zaključio je Radosavljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

19 h

Podeli: