Vesti -

EU: Borićemo se za Južni tok

Moskva/Brisel -- Evropska komisija nastaviće razgovore o gasovodu Južni tok bez obzira na najavu Rusije da zaustavlja taj projekat, kaže Maroš Šefčovič.

Izvor: Beta
Podeli

Sledeći sastanak biće održan 9. decembra, saopštio je potpredsednik Evropske komisije za energetiku Maroš Šefčovič.

Šefčovič je naveo da se o projektu gasovoda Južni tok redovno raspravlja između relevantnih zemalja članica i Komisije i da je Komisija do sada bila domaćin nekoliko sastanaka sa ciljem da se za ovaj projekat nađe rešenje koje bi u potpunosti bilo u saglasnosti sa propisima EU.

"Očigledno da će ovaj novi razvoj događaja biti dodatni element koji će biti raspravljan na sastanku", napisao je Šefčovič.

On je dodao da je stalno promenjiva energetska slika u EU još jedan razlog za Uniju da izgradi "održivu energetsku zajednicu, sa klimatskom politikom u kojoj se planira budućnost."

"Jedan od prioriteta za Energetsku uniju biće bezbednost snabdevanja energije", naveo je komesar.

Ruski predsednik Vladimir Putin juče je u Ankari rekao da je Rusija primorana da se povuče iz projekta Južni tok zbog toga što EU nije htela da podrži izgradnju gasovoda.

Portparolka Evropske komisije Ana-Kaisa Itkonen rekla je danas u Briselu da se stav EU prema Južnom toku nije promenio i da se moraju graditi gasovodi u Evropi koji će raditi u skladu sa propisima EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.