Dve "super pume" stižu u komšiluk

Rumunija postaje još jedan vojni korisnik familije francuskih srednjih višenamenskih helikoptera Super Puma/Kuguar.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 01.02.2024.

15:35

Dve
Ilustracija: EPA-EFE/MARCEL BIERI

Pre dva dana britanski Janes preneo je svoja saznanja da će rumunska mornarica dobiti dva helikoptera H215M opremljenih za borbu protiv površinskih plovila (ASuW – anti-surface vessel warfare).

Rumunski mediji već nekoliko meseci pišu o ovoj temi, ali je Janes sada dobio potvrdu direktno od proizvođača, kompanije Erbas. Kako se još navodi, predviđena nabavka otkrivena je u obaveštenju Evropske unije objavljenom 19. januara, u kojem se navodi da će ova dva helikoptera kao glavni izvođač radova kupiti rumunska kompanija Industria Aeronautica Romana (IAR) za, koliko je procenjeno, 179,07 miliona američkih dolara, prenosi Tango Six.

"Možemo da potvrdimo da je naš partner IAR potpisao ugovor sa rumunskom mornaricom za helikoptere H215M, ali mi još nismo potpisali ugovor sa IAR-om. Pregovori su u toku", rekli su za Janes iz kompanije Airbus Helicopters. Erbas za sada nije otkrio detalje o sistemu naoružanja koji će nositi H215M, a ni Erbas ni obaveštenje EU nisu otkrili predloženi rok njihove isporuke.

Rumunska mornarica za borbu protiv površinskih plovila trenutno poseduje tri dorađena i modernizovana helikoptera IAR-330 Puma Navale koji su opremljeni radarom i optoelektronskom opremom, a mogu biti naoružani mitraljezima M134D i torpedima Stingray. Helikopteri su stacionirani u vazduhoplovnoj bazi Tuzla, kod crnomorskog grada Konstanca, i lete u sastavu 256. helikopterskoj grupi “Black Sea Knights“, 56. flotile fregata. Mogu se koristiti i za traganje i spasavanje, medicinski evakuaciju, zaštitu i pratnju, a koriste se na fregati Type 22 (F221 “Regele Ferdinand”).

Helikoptere Super Puma/Cougar/Caracal na Balkanu i širem regionu trenutno koriste armije 5 država, Bugarska ima 12 AS-532AL, Albanija 4 AS-532AL, Grčka 18 AS-332C1/L2 i AS-532A2, Slovenija 4 AS-532AL, Turska 45 AS-532AL i UL, a najnoviji korisnik je Mađarska koja je naručila 16 H225M.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: