Crne prognoze za Rusiju; "Postaćemo kineska kolonija"

Zbog emigracije i mobilizacije gotovo svaka druga kompanija se suočila s nedostatkom radne snage.

Svet

Izvor: jutarnji list/Snježana Paviæ

Petak, 31.03.2023.

09:28

Crne prognoze za Rusiju;
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Zapadne sankcije pogodovale su Rusiji jer su joj osigurale da gas i naftu prodaje po višoj ceni, ali ti dani su prošli, i ruska privreda je ušla u ono što izgleda kao dugoročna silazna putanja, piše američki Vol strit džornal.

Investicije su smanjene, nedostaje radne snage, proračun je prenapregnut.

Rusija je prošle godine doživela pad od 2,1 odsto, ali izbegla je katastrofične prognoze. Ali budućnost ne izgleda bolje. U drugoj godini rata zapadne sankcije su sve neugodnije, rublja je samo od novembra pala za više od 20 posto u odnosu na dolar. Mladi beže iz zemlje u strahu od mobilizacije, ili se šalju na front, pa se smanjuje radna snaga, zbog neizvesnosti su smanjena ulaganja, prenosi Jutarnji list.

Ruska ekonomija ulazi u dugoročnu regresiju, predviđa Aleksandra Prokopenko, bivša zvaničnica ruske centralne banke. Kratkoročno, nije ugrožena ruska sposobnost da vodi rat, ali pitanje je kako će Rusija dugoročno uspeti da podmiri ogromne vojne izdatke sa socijalnim davanjima koji služe umirivanju Putinovog biračkog tela. Strah od Kine

Za ovu godinu većina analitičara očekuje novi pad BDP-a, iako neki poput MMF-a predviđaju skroman rast, navodi list.

Sledeće godine neće biti novca, potrebni su nam strani investitori, upozorio je milijarder Oleg Deripaska. Sve više se oslanjaju na Kinu, ali Rusi se boje da ne postanu kineska kolonija.

"Dugoročna slika je sumorna: Moskva će se puno više okrenuti prema unutra i biti previše zavisna od Kine", ocenjuje Marija Šagina sa Međunarodnog instituta za strateške studije u Londonu.

Evropa je našla zamenu za ruski gas i naftu, a nakon početnog skoka, svetske cene gasa su drastično pale. Moskva sada najavljuje da će smanjiti proizvodnju nafte za 5 posto, a zbog zapadnih sankcija ionako je prisiljena da prodaje po nižoj ceni. U januaru i februaru prihodi od nafte i gasa, koji čine gotovo polovinu ukupnih proračunskih prihoda, pali su im za 46 odsto na godišnjem nivou, dok je državna potrošnja skočila više od 50 odsto.

Vladimir Putin je na čelu Rusije više od 20 godina. Visoki prihodi od nafte i gasa osiguravali su mu vlast: većina Rusa ga je podržavala u zamenu za sve veći životni standard. Stopa rasta BDP-a od oko 3,5 odsto 2014. prema proceni MMF-a, sada je pala na oko 1 odsto.

Migracije i mobilizacija

Produktivnost opada, izolovana ruska ekonomija zaostaje tehnološki. Smanjena je i potrošnja stanovništva: prema službenim podacima, maloprodaja je pala za 6,7 odsto u 2022, što je najgori rezultat od 2015. Prodaja novih automobila pala je u februaru za 62 odsto na godišnjem nivou. Pad izvoza, smanjenje radne snage i povećana državna potrošnja povećavaju rizik inflacije, upozorila je nedavno centralna banka. Inflacija je u februaru bila oko 11 odsto.

Moskovski Institut za ekonomsku politiku Gaidar upozorava na alarmantan odliv mozgova usled emigracije i mobilizacije: skoro svaka druga kompanija suočila se s nedostatkom radnika, prenosi list. Vojne fabrike rade u tri smene, pa vojna proizvodnja maskira probleme. Dugoročni izgledi su loši: MMF predviđa dugotrajan pad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

7 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: