Americi ostalo 93 – ali stiže pomoć

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena saopštila je da nudi novu rundu pomoći vrednu 1,2 milijarde dolara.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 02.03.2023.

14:16

Americi ostalo 93 – ali stiže pomoć
Foto: Profimedia – Alex Wong

Nova runda pomoći se nudi kako bi se produžio radni vek dotrajalih i zatvorenih nuklearnih elektrana.

Klimatski tim Bajdena veruje da je nuklearna snaga ključna za stvaranje energije oslobođene od ugljenika, neophodne za ostvarivanje cilja, a to je 100 odsto čiste energije do 2035. godine, preneo je Rojters.

Suočeni sa visokim cenama održavanja i konkurencijom u vidu energije dobijene od vetra i sunca, kao i jeftinog prirodnog gasa, oko desetak nuklearnih reaktora zatvoreno je u SAD od 2013. godine, pa su ostala aktivna 93.

Sredstva će se dati iz budžeta Civilnog nuklearnog kreditnog programa vrednog šest milijardi dolara i distribuiraće ga Ministarstvo energetike (DOE).

U ovoj turi pomoći, novac će biti prosleđen elektranama koje su u riziku od zatvaranja u narednih nekoliko godina, ali i elektranama koje su prestale da rade 15. novembra 2021. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: