Alarm u Vašingtonu

U Vašingtonu su zabrinuti zbog najava skorog jačanja ruske vojne industrije.

Svet

Izvor: B92.net

Subota, 10.06.2023.

10:34

Alarm u Vašingtonu
Foto: EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV / KREMLIN POOL / SPUTNIK

Naime, Rusija dobija materijale od Irana za izgradnju fabrike dronova na svojoj teritoriji koja bi "mogla da bude u potpunosti operativna početkom sledeće godine“, upozorio je u petak portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Bela kuća je objavila satelitski snimak lokacije buduće fabrike u specijalnoj ekonomskoj zoni Alabuga, oko 900 kilometara istočno od Moskve, piše Difens post.

"Čini se da se vojno partnerstvo Rusije i Irana produbljuje“, rekao je Kirbi u saopštenju, pozivajući se na informacije američkih obaveštajnih službi.

Bela kuća je saopštila da će objaviti novi vladin savet kako bi pomogao preduzećima i vladama "da osiguraju da nenamerno ne doprinose iranskom programu“.

Zvanični Vašington procenjuje da je Rusija od Irana dobila stotine dronova, kao i prateću opremu, da bi pomogla invaziju Moskve na Ukrajinu.

Prema američkim podacima, bespilotne letelice su napravljene u Iranu, otpremljene preko Kaspijskog mora "a zatim operativno korišćene od strane ruskih snaga protiv Ukrajine“, rekao je Kirbi.

Bela kuća je objavila mapu na kojoj je prikazana navodna ruta isporuke od iranskog grada Amirabada do Mahačkale na jugu Rusije, odakle se dronovi zatim transportuju u vazdušnu bazu u Primorsko-Ahtarsku na Azovskom moru.

"Rusija je poslednjih nedelja koristila iranske bespilotne letelice za napad na Kijev i terorisanje ukrajinskog stanovništva“, dodao je Kirbi, misleći na bespilotne letelice ili bespilotne letelice.

Vašington su alarmirali, kako kaže, napori Moskve da sama počne da proizvodi iranske bespilotne letelice.

"Imamo informacije da Rusija dobija materijale iz Irana potrebne za izgradnju fabrike za proizvodnju bespilotnih letelica u Rusiji“, rekao je Kirbi.

Zauzvrat, Iran nastoji da kupi od Rusije borbene avione Su-35, jurišne helikoptere, radare i borbene trenažne avione IAK-130 u vrednosti od više milijardi dolara, saopštila je Bela kuća.

"Nastavićemo da uvodimo sankcije akterima koji su uključeni u transfer iranske vojne opreme Rusiji za upotrebu u Ukrajini“, rekao je Kirbi.

Iran je više puta negirao optužbe SAD da je slao vojne zalihe Rusiji tokom rata protiv Ukrajine, koji sada traje drugu godinu.

Rat je oživeo saradnju između Moskve i Teherana, koji se suočavaju sa rastućom međunarodnom izolacijom.

Dve zemlje su nedavno najavile izgradnju železničke veze sa ciljem da se zaobiđu tradicionalni morski putevi i međunarodne sankcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: