Stranci ih "deru"; otkrivena bolna tačka Nemaca

Najnovije istraživanje Instituta za nemačku ekonomiju (IW) pokazalo je da mnogi stanovnici Nemačke koji dolaze iz drugih zemalja zarađuju više od samih Nemaca.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.11.2021.

09:08

Stranci ih
Ilustracija: esfera/Shutterstock

Podaci koje je objavio list "Velt am zontag" (Welt am Sonntag) baziraju se na statistici zapošljavanja Saveznog zavoda za zapošljavanje.

Indijci u Nemačkoj koji rade puno radno vreme u proseku mesečno zarađuju 4.824 evra, što je gotovo 1.300 evra više od zarade Nemaca. Objavljeni podaci ne govore da je reč o bruto iznosu u kom Nemci prikazuju prosečne zarade, prenosi magazin Feniks.

Mnogi akademici iz trećih zemalja od 2012. godine pristižu u Nemačku, a među njima je najviše matematičara, informatičara, prirodnjaka i inženjera koji rade u takozvanim mint profesijama.

Nemci bi da rade manje – može i za nižu platu

Mint je skraćenica za matematičare, informatičare, stručnjake na području prirodnih nauka i tehničare. Oni su u Nemačkoj obično plaćeni znatno iznad proseka.

Prosečna mesečna plata Nemaca je 3.541 evro (bruto). Austrijanci u Nemačkoj zarađuju 4.582 evra, a Amerikanci 4.468 evra. Britanci, Kinezi, Švajcarci, Brazilci i oni koji dolaze iz zemalja Beneluksa takođe imaju prosečnu platu stalno zaposlenih radnika iznad granice od 4.000 evra.

I Francuzi u Nemačkoj u proseku zarađuju više od Nemaca, odnosno 3.952 evra. Za razliku od njih, Sirijci imaju relativno nisku prosečnu mesečnu platu, koja se kreće do 2.195 evra, Rumuni 2.157 evra i Bugari 2.072 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

20 h

Podeli: