Statistika o platama u Nemačkoj otkrila ne tako prijatnu istinu

Prosečan prihod u 2020. godini u Nemačkoj iznosio je 47.700 evra bruto (pre oporezivanja).

Svet

Izvor: Fenix magazin

Sreda, 04.08.2021.

11:51

Statistika o platama u Nemačkoj otkrila ne tako prijatnu istinu
Ilustracija: Depositphotos/VadimVasenin

To znači da je tokom prve godine pandemije prihod u proseku pao za 300 evra u odnosu na godinu pre.

Prosečan prihod je prosečna vrednost bruto plata svih zaposlenih u Nemačkoj, piše Feniks magazin. Posebna plaćanja, na primer u obliku godišnjih odmora ili bonusa, nisu uključena u podatke koje su analizirali stručnjaci.

Koliko ljudi zarađuju u različitim industrijama u Nemačkoj?

Koristeći najnovije statističke podatke, nemački poslovni dnevnik Handelsblatt sastavio je poseban izveštaj u kojem se analiziraju prosečni prihodi zaposlenih u Nemačkoj, te prikazuje kako variraju zavisno od industrije, regije i pola zaposlenog.

Otkrili su da velike razlike u mesečnoj zaradi zavise od sektora u kojem se radi.

Podaci Saveznog zavoda za statistiku govore o tome da su zaposleni koji rade u finansijskim i osiguravajućim službama te u IT sektorima najviše zaradili u 2020. godini.

Koliko zaista zarađuju programeri u Srbiji: Subotica dvostruko "jeftinija" od Beograda

Oni su u proseku dobijali 5.248 do 5.602 evra mesečno (bruto). Najmanje su zarađivali zaposleni u ugostiteljstvu, s prosečnom bruto platom od 1.893 evra mesečno.

Važan uticaj na platu koju imaju oni koji rade u Nemačkoj ima i savezna država u kojoj rade. Prema analizi Saveznog zavoda za statistiku, zaposleni u Nemačkoj s punim radnim vremenom najviše zarađuju u Hamburgu, s prosečnim bruto mesečnim prihodom od 4.966 evra.

Nakon Hamburga, na drugom i trećem mestu nalaze se savezne države Hesen i Bavarska. Na dnu lestvice je Meklenburg - Zapadna Pomeranija, gde zaposleni s punim radnim vremenom zarađuju 3.379 evra bruto mesečno.

Posebno je uočljivo da je i nakon više od 30 godina ponovnog ujedinjenja razlika u zaradi između zapadne i istočne Nemačke jasno vidljiva.

Rodne razlike

Drugi faktor koji utiče na iznos zarade jeste pol. Prema izveštaju Zavoda, prosečan bruto prihod za muškarce koji rade s punim radnim vremenom u 2020. bio je 22,78 € po satu, dok je za žene koje rade puno radno vreme 18,62 €.

Nemci objavili popis plata: Koliko tamo zarađuju pekari, vozači, keramičari?

Godine 2020. žene su dobile oko 18 odsto manje novca od svojih muških kolega. A sa 20 odsto, razlika je bila znatno veća u zapadnoj Nemačkoj i Berlinu, nego u istočnim državama gde je iznosila šest posto.

Nemačka vlada namerava da smanji jaz u platama na 10 odsto do 2030. godine. Velika razlika u prosečnim primanjima između žena i muškaraca ima nekoliko uzroka. Važan faktor su nivoi plata u industriji. U sektorima u kojima dominiraju muškarci, poput finansijskih usluga, IT-a i proizvodnje, plate su u proseku veće.

U industrijama poput sestrinstva i socijalnog rada - gde mnoge žene rade - plate su niže. Međutim, čak i kad se uzmu u obzir industrijske razlike i uporede se samo bruto plate između na primer inženjera i žena s istim radnim iskustvom, i dalje postoji razlika u platama od najmanje šest odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: