Svet

Četvrtak, 20.05.2021.

09:08

"Ispililo" se još devet milijardera

Dobit od vakcinacije protiv kovida 19 pomogla je da najmanje devetoro ljudi postanu milijarderi.

Izvor: B92

Foto: Julenochek/Shutterstock

To je nedavno saopštila Alijansa za narodnu vakcinu, pozivajući na ukidanje "monopolske kontrole" farmaceutskih korporacija nad tehnologijom vakcina, prenosi AFP.

"Među njima, devet novih milijardera ima zajedničko neto bogatstvo od 19,3 milijarde dolara (15,8 milijardi evra), dovoljno da 1,3 puta u potpunosti vakcinišu sve ljude u zemljama sa niskim prihodima", navodi se u saopštenju grupe.

Alijansa, mreža organizacija i aktivista koji se zalažu za ukidanje imovinskih prava i patenata za inokulacije, poručila je da su njihovi podaci zasnovani na informacijama sa Forbsove liste bogatih.

"Ovi milijarderi su 'ljudsko obličje' ogromne dobiti koju mnoge farmaceutske korporacije ostvaruju od monopola koji imaju nad ovim vakcinama“, rekla je Ana Meriot iz dobrotvorne organizacije Oksfam, koja je deo navedene grupe.

Sem novih megabogatih, osam postojećih milijardera posmatralo je kako se njihovo zajedničko bogatstvo povećava za 32,2 milijarde dolara zahvaljujući uvođenju vakcina, saopštila je Alijansa.

Na vrhu liste novih milijardera bili su i izvršni direktor Moderne Stefan Bansel, te njegov kolega iz Bionteksa Ugur Šahin.

Još trojica njih suosnivači su kineske kompanije za vakcine Kansino bajolodžiks (CanSino Biologics).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

14 h

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

1 d

Podeli: