Ekstremno redak metal ostavlja sve za sobom - pa i bitkoin

Postoji jedan metal koji ove godine ostavlja sva dobra - pa čak i bitkoin - za sobom, u prašini. Za investitore je kupovina pravi izazov.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pod srpskom zemljom leži 200 milijardi $: Ko kopa naše rude?

Ni zlato, ni srebro: Cena crvenog metala na putu da obori rekord

"Crveno zlato" skuplje od nafte: Neverovatne cene malina u marketima FOTO

Vrednost iridijuma, jednog od najređih plemenitih metala koji se dobija kao nusprodukt kopanja platine i paladijuma, porasla je za 131% od početka januara, daleko nadmašujući rast bitkoina od 85%.

Do skoka je došlo zbog poremećaja u snabdevanju u proteklih godinu dana, te rastuće potražnje na polju proizvodnje elektronskih ekrana, saopštila je Heraeus Group, prenosi Fortune.

Sa tržištem koje je mnogo manje od onih koja imaju njegovi poznatiji sestrinski metali, pitanja proizvodnje mogu imati veliki uticaj na cene.

Kladiti se na njega takođe je teško, jer potražnjom dominiraju industrijski korisnici.

Iridijumom se ne trguje na berzi ili putem fondova, kupci na malo ograničeni su na nekolicinu dilera, a nekoliko glavnih investitora koji ulažu u njega odlaze direktno kod proizvođača.

"Vreme isporuke je predugo da bi se ponuda pravovremeno povećala. Jedino kratkoročno rešenje su veće cene da se ljudi nateraju da prodaju svoje postojeće zalihe", rekao je Džej Tatum (Jay Tatum), menadžer kompanije Valent Asset Management.

Prema podacima kompanije Johnson Matthey Plc, cena iridijuma, koji se takođe koristi u proizvodnji svećica, popela se na 6.000 dolara za uncu (manje od 30 grama). To ga čini više od tri puta skupljim od zlata.

Deo privlačnosti iridijuma dolazi zbog ograničenog ulaganja u proizvodnju platine, koja se u velikoj meri koristi u autokatalizatorima, dok investitori vagaju potencijalno povećanje potražnje za platinom i nove tehnologije bazirane na vodoniku.

Mala ponuda takođe je pripomogla da se povećaju cene ostalih platinskih metala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 129 idi na stranu