"Trošite koliko možete, a onda potrošite i malo više"

Kreatori politika širom sveta trebalo bi da oberučke prihvate povećanje rashoda kako bi pomogli oživljavanje njihovih privreda koje posrću.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA, GIAN EHRENZELLER
Foto: EPA, GIAN EHRENZELLER

To je danas poručila šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Gergieva na ruskom godišnjem Gajdar ekonomskom forumu.

Izvršna direktorka MMF-a nije iznela nikakve konkretne ekonomske prognoze, ali je jasno stavila do znanja da želi da vlade povećaju potrošnju i ponovila da je međunarodno sinhronizovani pristup rešavanju problema najbolji za rast, prenosi Rojters.

"MMF je 2020. godine obezbedio finansijsku podršku za 83 zemlje", rekla je Georgieva.

Dodala je da sa aspekta aktuelnih politika ona još od marta 2020.godine, što je vrlo neoubičajeno za MMF, apeluje na države da troše više.

"Trošite koliko možete, a onda potrošite i malo više. I dalje se zalažem za prilagođavanje monetarnih i fiskalnih mera koje štite ekonomije od kraha u trenutku kada s razlogom ograničavamo i proizvodnju i potrošnju stanovništva“, rekla je šefica MMF-a.

Georgieva je pohvalila sinhronizovani odgovor Rusije na ekonomske izazove izazvane pandemijom kovid 19, pominjući u tom kontekstu i monetarno ublažavanje centralne banke i fiskalne podsticaje Ministarstva finansija.

Ona je takođe pozvala na veću međunarodnu saradnju u naporima za digitalni i zeleni rast, kao što je to bio slučaj tokom aktivnosti na razvoju vakcina protiv kovida.

"Zaposleni u MMF-u su izračunali da bi udruženi fiskalni podsticaji Grupe 20 najrazvijenijih ekonomija sveta u oblasti zelene infrastrukture, ako se to radi koordinirano, doneli za dve trećine veći rast, nego ako svaka zemlja to radi samostalno", rekla je Georgieva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 128 idi na stranu