Potvrđeno: Siguran je; "Prevrnuli smo svaki kamen..."

Evropska regulatorna agencija za sigurnost avijacije EASA je potvrdila da je Boingov avion 737 Maks sada potpuno siguran za letove.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.12.2020.

08:15

Potvrđeno: Siguran je;
Foto: EPA, Gary He

EASA je saopštila da je "prevrnula svaki kamen" prilikom analize aviona, uključujući promene dizajna koje je nakon dve fatalne nesreće načinio proizvođač.

Podsetimo, ovaj model aviona je prizemljen u martu 2019. godine nakon što je u dve katastrofalne avionske nesreće poginulo ukupno 346 osoba.

Avion je već dobio dozvolu za nastavak letova u SAD-u i Brazilu, a EASA očekuje izdavanje dozvole za letove u Evropi sredinom januara, javlja Bi-Bi-Si.

Prva nesreća se dogodila u oktobru 2018. godine kada je avion kompanije Lajon Er pao u more kod Indonezije, a drugu je doživio avion Etiopijan Erlajnsa četiri meseca kasnije nakon što se srušio nedugo posle poletanja.

Obe nesreće su rezultat problematičnog softvera za kontrolu leta koji se aktivirao u pogrešno vreme zbog čega je avion nosom ponirao i nezaustavljivo padao, prenosi Klix.

Kako bi se letovi nastavili, postojeći avioni moraju da dobiju novi kompjuterski softver te nove instalacije i instrumente u kokpitu.

Takođe, piloti će morati da obavie obaveznu obuku, a svaki avion će se testirati kako bi se osiguralo da su modifikacije urađene na pravi način.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

17 h

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: