Metal koji bi mogao da nadmaši zlato po tražnji

Značaj zlata kao faktora stabilnosti ekonomije u kriznim vremenima je široko poznat, međutim, proteklih meseci beleže i povećanu tražnju za drugim metalima.

Svet

Izvor: B92

Petak, 23.10.2020.

16:15

Metal koji bi mogao da nadmaši zlato po tražnji
Foto: Depositphotos, kelpfish

Naime, srebro se tako pokazalo kao sigurno utočište i pojedini investitori čak očekuju da će ono nadmašiti žuti metal.

Prema podacima Silver instituta, tražnja za srebrnim kovanicama porasla je za 65 odsto tokom prva tri kvartala ove godine u odnosu na isti period lane. Do toga je došlo zbog pojačane prodaje na dva ključna tržišta kovanog novca - u Sjedinjenim Američkim Državama i Nemačkoj, pri čemu su oba zabeležila značajan dvocifreni dobitak tokom prvih devet meseci.

Posedovanje srebra na globalnom nivou poraslo je za 297 miliona unci u toku ovog perioda, gotovo utrostručujući rast u odnosu na uporedni period prošle godine.

Rast na američkom i nemačkom tržištu je delimično nadoknađen slabijom tražnjom u Indiji, posebno poslednjih meseci.

Uprkos tome, dugoočne prognoze govore da i sa pomenutim rastom koji se trenutno odigrava, industrija srebra će 2020. zabeležiti ukupan pad od 10 odsto na godišnjem nivou.

Dramatične politike monetarnog popuštanja i mere fiskalnog podsticaja sprovedene na nekoliko ključnih tržišta, a potencijalno ponovo i u SAD do kraja godine, mogle bi povećati inflatorna očekivanja, nastavljajući da daju na vrednosti plemenitih metala, zaključuju u Institutu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

8 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: