Metal koji bi mogao da nadmaši zlato po tražnji

Značaj zlata kao faktora stabilnosti ekonomije u kriznim vremenima je široko poznat, međutim, proteklih meseci beleže i povećanu tražnju za drugim metalima.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos, kelpfish
Foto: Depositphotos, kelpfish

Pročitajte još:

Ko ima najviše zlata na Balkanu? Srbija vodi, komšije "nemaju ni grama"

Korona vinula cenu zlata u nebo: Srbija uvećala rezerve za više od 10 tona VIDEO

"Zaboravite dolar, kupujte zlato"

Naime, srebro se tako pokazalo kao sigurno utočište i pojedini investitori čak očekuju da će ono nadmašiti žuti metal.

Prema podacima Silver instituta, tražnja za srebrnim kovanicama porasla je za 65 odsto tokom prva tri kvartala ove godine u odnosu na isti period lane. Do toga je došlo zbog pojačane prodaje na dva ključna tržišta kovanog novca - u Sjedinjenim Američkim Državama i Nemačkoj, pri čemu su oba zabeležila značajan dvocifreni dobitak tokom prvih devet meseci.

Posedovanje srebra na globalnom nivou poraslo je za 297 miliona unci u toku ovog perioda, gotovo utrostručujući rast u odnosu na uporedni period prošle godine.

Rast na američkom i nemačkom tržištu je delimično nadoknađen slabijom tražnjom u Indiji, posebno poslednjih meseci.

Uprkos tome, dugoočne prognoze govore da i sa pomenutim rastom koji se trenutno odigrava, industrija srebra će 2020. zabeležiti ukupan pad od 10 odsto na godišnjem nivou.

Dramatične politike monetarnog popuštanja i mere fiskalnog podsticaja sprovedene na nekoliko ključnih tržišta, a potencijalno ponovo i u SAD do kraja godine, mogle bi povećati inflatorna očekivanja, nastavljajući da daju na vrednosti plemenitih metala, zaključuju u Institutu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 129 idi na stranu