Porasle cene nafte: "Divljaće još neko vreme"

Cene nafte porasle su na londonskom tržištu iznad 20 dolara budući da je trgovce ohrabrilo ublažavanje mera suzbijanja pandemije koronavirusa.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 28.04.2020.

17:46

Porasle cene nafte:
Foto: Epa, ALI HAIDER

U SAD-u i dalje dominira zabrinutost zbog manjka skladišnih kapaciteta.

Na londonskom tržištu cena barela je porasla 41 cent u odnosu na prethodno zatvaranje, na 20,40 dolara. Juče su zaključile trgovinu u minusu 1,45 dolara, prenosi Indeks.

Na američkom tržištu se barelom danas trgovalo po 78 centi nižoj cijeni, od 12 dolara. Juče je zaključio trgovinu u minusu 4,16 dolara.

Trgovci u SAD-u pribojavaju se da će uskoro svi skladišni kapaciteti biti puni, s obzirom na snažan pad potražnje zbog pandemije koronavirusa i mera koje vlasti preduzimaju kako bi zaustavile širenje virusa.

"Egzodus je po našem mišljenju i dalje motivisan zabrinutošću zbog popunjenih skladišnih kapaciteta u Cushingu i pratećeg rizika negativnih cena", tumači Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa.

Početkom nedelje cene na američkom tržištu su potonule u negativnu teritoriju jer su trgovci bili spremni da prodaju naftu po ceni nižoj od nabavne kako bi izbegli troškove skladištenja.

Očekuju pad globalne potražnje za oko 15 miliona barela dnevno

Konsultantska kompanija Kpler procenjuje se da je prošle nedelje bilo popunjeno 85 posto svetskih kapaciteta skladištenje nafte na kopnu.

Izvršni direktor BP-a Bernard Looney rekao je Rojtersu da zbog ograničenja kretanja u drugom tromesečju očekuju pad globalne potražnje za oko 15 miliona barela dnevno usled ograničenja.

Vodeći proizvođači dogovorili su smanjenje proizvodnje za 10 miliona barela dnevno u maju i junu , što znači da će na tržištu i dalje ostati previše nafte.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak izjavio je danas da će na tržištu nafte početi da se stvara ravnoteža nakon postizanja dogovora o proizvodnji. Smatra ipak da cene u skoroj budućnosti neće značajnije rasti zbog punih skladišta.

Trgovce su donekle ohrabrile najave vlada širom sveta, od Italije do Novog Zelanda, da će ublažiti mere zaštite od širenja koronavirusa. Čini se da se privreda pokreće i u pojedinim delovima SAD-a.

Nemačke maloprodajne kompanije pokušale su danas da uvere vladu da svim trgovcima omogući normalno poslovanje nakon 4. maja, tvrdeći da odluka o otvaranju samo onih manjih zbunjuje kupce.

Velika Britanija pak smatra da je otvaranje preopasno budući da ima puno smrtnih slučajeva.

"Cene će još neko vreme divljati"

"Cene će još neko vreme divljati a onda su po našoj proceni veće šanse da će rasti nego pasti ispod 20 dolara po barelu", procenjuje Norbert Rücker iz švajcarske banke Julius Baer.

"Dugoročno bi trebalo da se oporave", dodaje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: