Tonu berze u Persijskom zalivu, Aramko pao 1,7 odsto

Tržišta duga i akcija u zemljama Persijskog zaliva su potonula danas, a u padu je i saudijska valuta rijal.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 21.04.2020.

14:53

Tonu berze u Persijskom zalivu, Aramko pao 1,7 odsto
Foto: Depositphotos, jamdesign

To se dogodilo nakon kolapsa fjučersa američke WTI nafte na ispod nula dolara za barel, usled plime ponude i oseke tražnje do koje je dovela pandemija koronavirusa.

Indeks saudijske berze Tadavul, TASI, izgubio je 1,5 odsto vrednosti na otvaranju trgovanja, a akcija naftne kompanije Aramko je pala za 1,7 posto, javlja Rojters.

Vrednost akcija na berzi u Dubaiju, merena indeksom DFMGI, oslabila je za 1,4 procenta, indeks berze u Abu Dabiju, ADI, skliznuo je za 0,5 odsto, a kuvajtski BKP je registrovao pad od 2, procenta.

Troškovi osiguranja od potencijalnog neizmirenja Saudijske Arabije - jednog od vodećih svetskih izvoznika nafte - blago su porasli na 168 baznih poena u odnosu na jučerašnji nivo od 166 poena, prema podacima londonske kompanije za finansijske informacije, IHS Markit.

U odnosu na prošlu nedeljeu cena osiguranja je Sudijskoj Arabiji povećana za 13 baznih poena.

Vrednost obveznica denominovanih u američkim dolarima, koje su emitovali Saudijska Arabija, Oman i Bahrein, smanjila se između 0,5 i dva centa, dok je Aramkova korporativna hartija od vrednosti koja dospeva 2049. godine pala za gotovo jedan procenat, pokazuju podaci finansijske agencije Refinitiv.

Mohamed Ali Jasin, glavni direktor za strategije u kompaniji Al Dabi Kepital iz Abu Dabija, kaže da su snažna previranja na tržištu nafte uglavnom zasnovana na sentimentu tržišnih aktera.

"Ljudi ne shvataju zašto se ovo dogodilo tako ođednom ... Da li je to cena po kojoj vlade moraju da prodaju naftu? Odgovor je ne, ali bidhe potrebno neko vreme da to shvate", dodaje on.

Saudijski rijal je pao na terminskom tržištu u odnosu na dolar. Na spot tržištu je vezan za američku valutu na nivou od 3,75 rijala za dolar, pa banke često koriste terminsko (forward) tržište za zaštitu od rizika, prenosi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: