Transportna zajednica predlaže zelene koridore u vreme epidemije

Međunarodna Transportna zajednica koju čine EU i zemlje regiona predlaže da se na Zapadnom Balkanu uspostave "zeleni koridori".

Svet

Izvor: B92

Subota, 28.03.2020.

14:13

Transportna zajednica predlaže zelene koridore u vreme epidemije
Ilustracija: Depositphotos, rasica

Ovi koridori bi se koristili za nesmetani transport osnovnih potrepština, pre svega lekova i hrane u uslovima strogih mera ograničenja zbog pandemije koronavirusa.

Zajednički predlog mera pripremili su Stalni sekretarijat Transportne zajednice i Sekretarijat CEFTA. Cilj je, kako se navodi, da se olakšaju transport i trgovina osnovnim potrepštinama na Zapadnom Balkanu jer njihov protok ne sme biti prekinut.

Reč je o pokušaju da se primeni više koordinisan i proporcionalniji pristup kao odgovor na izazove sa kojima se i EU i Zapadni Balkan suočavaju u borbi protiv širenja koronavirusa i da niko ne bude podvrgnut prestrogoj izolaciji koja bi dovela do nestašica najnužnijih potrepština, navodi se.

Predlaže se da se transport i trgovina osnovnim potrepštinama olakšaju preduzimanjem samo onih dodatnih mera predostrožnosti koje su nužne za sprečavanje širenja epidemije COVID-19, prenosi Energetski portal.

Carinska i druga kontrola robe u zakonitoj trgovini i dalje bi ostala pod trgovinskim pravilima CEFTA i pravilima koja proizlaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i partnera na Zapadnom Balkanu, navodi se u predloženom dokumentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: