Belorusija traži alternative ruskoj nafti: Evo ko je sve u igri

Belorusija traži alternative ruskoj nafti i pregovara sa Sjedinjenim Državama, Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima o isporukama.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 24.01.2020.

16:08

Belorusija traži alternative ruskoj nafti: Evo ko je sve u igri
Foto: Depositphotos/ribeiroantonio

To je danas rekao beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, javlja agencija Belta.

Novinska agencija Interfaks je, s druge strane, izvestila danas da je Lukašenko predložio održavanje nove runde razgovora s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kako bi se razrešio spor vezan za snabdevanje naftom.

Naime, Belorusija i Rusija nisu uspele da postignu sporazum o snabdevanju naftom za ovu godinu, što je izazvalo da Rusija obustavi isporuke beloruskim rafinerijama, mada ih je delimično obnovila 4. januara.

Ovaj spor se, kako prenosi Rojters, nadovezao na širi geopolitički sukob između Moskve i Minska u kojem je Lukašenko optužio Kremlj da pokušava da primora Belorusiju da uđe u zajednicu sa Rusijom, koja bi, kako kaže, označila kraj njegove političke karijere.

"Neću da budem poslednji predsednik Belorusije", rekao je Lukašenko danas i dodao da je sa SAD, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskom Arabijom razgovarao o isporukama nafte, prenela je Belta.

"Imam divne odnose sa njima. Kažu - isporučićemo koliko god vam treba. Naravno, to je po svetskoj ceni. Ali kvalitet nafte je bolji", naveo je beloruski predsednik.

Rusija na Belorusiju gleda kao na tampon zonu između nje i zapada, i podupirala je Lukašenka u poslednjih 25 godina kreditima i energetskim subvencijama, navodi britanska agencija uz napomenju da je ta pomoć, međutim, prošle godine počela da se smanjuje.

Američki državni sekretar Majk Pompeo bi trebalo da poseti Belorusiju sledeće nedelje, što bi bila prva poseta na najvišem nivou jednog zvaničnika SAD toj zemlji u više od dve decenije, dodaje se u informaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: