"Teraj to na Balkan": Nemci ne znaju šta da rade sa 350.000 dizelaša

Berlin -- Nakon skandala s Folksvagenom, sve više evropskih gradova uvodi ograničenja ili zabrane za dizel vozila.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto: Depositphotos, alistairjcotton
Foto: Depositphotos, alistairjcotton

To u nepovoljan položaj stavlja preprodavce polovnih automobila, prenosi DW.

"Donedavno mi je prodaja dizelaša išla odlično, a sada ih se ne mogu osloboditi zbog tih zabrana. Evo, Pasat dizel, evro-6, skoro nov automobil, ne mogu da ga prodam ni za 7.000 evra nižu cenu, govori Akajgan Hasan, vlasnik prodavnice polovnih automobila u Nemačkoj.

Prema podacima nemačkog udruženja trgovaca automobila, dizel vozilo staro tri godine, sa 45.000 pređenih kilometara, gubi polovinu svoje vrednosti.

U rukama nemačkih trgovaca trenutno se nalazi oko 350.000 novijih polovnjaka, ukupne vrednosti pet milijardi evra, koji ne mogu naći svog kupca.

"Svi mi govore - teraj auto na Balkan, izvezi ga u Srbiju, Hrvatsku, prešao je 300.000 kilometara, a može još toliko", priča jedan trgovac.

To je, po prilici, ono što nemački auto-prodavci i rade. Tokom 2018. godine na istočno i jugoistočno evropsko tržište iz Nemačke je izvezeno 226.000 polovnih vozila. To je dvostruko više u odnosu na 2013. godinu, pre Folksvagenovog skandala, kada ih je izvezeno 142.000.

Nemci sve manje kupuju dizelaše zbog zabrane, odnosno, ograničenja, tzv. ekoloških zona, koje su u poslednjih nekoliko godina uvedene u pedesetak nemačkih gradova.

Dizelašima je zabranjeno da ulaze u centar Štutgarta i Hamburgu, a prema najavama, zabrane će u budućnosti biti još i rigoroznije. Istim stopama kreću i u Milanu i Londonu.

strana 1 od 201 idi na stranu