Erbas pravi avion koji će kombinovati gorivo i struju

Evropski vazduhoplovni koncern Erbas želi da izgradi prvi avion s niskom emisijom ugljenika koji bi trebalo da bude pušten u promet do 2035. godine.

Svet

Izvor: B92

Subota, 30.11.2019.

10:32

Erbas pravi avion koji će kombinovati gorivo i struju
Foto: Epa, Guillaume Horcajuelo

Izvršni direktor kompanije Gijom Fori u Hamburgu je rekao da bi avion mogao da bude hibridni, što znači da bi kombinovao klasično gorivo i struju, ili bi kao gorivo mogao da koristi vodonik ili neko klimatski neutralno gorivo.

Dodao je da je razvoj potrebne tehnologije još u povoju i da je u pitanju vrlo složen proces koji će trajati godinama ili čak decenijama.

"Avionski promet proizvodi 2,5 odsto globalne emisije ugljen-dioksida. Erbas je svestan svoje odgovornosti i uspeo je da značajno smanji potrošnju goriva po putniku zahvaljujući lakšim avionima sa snažnijim motorima", kaže Fori i istakao da su ekološki prihvatljivi letovi glavni prioritet te kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: