Ovih 11 milijardera izgubili su sve što su imali, a evo i kako

Jahte, megavile kao obične kuće, privatni avioni, flote automobila i mnogo toga drugog… sve to su imali bogataši s liste koju donosi Luks lajf.

Svet

Izvor: Bankar.rs

Petak, 22.11.2019.

15:45

Ovih 11 milijardera izgubili su sve što su imali, a evo i kako
Foto: Depositphotos/jukai5

Njihova imovina bila je vredna i po nekoliko milijardi dolara, ali su nedugo nakon sticanja svog bogataškog statusa bankrotirali.

Serije loših odluka, loša sreća i drugi faktori su ih doveli do gubitka svega što su imali na veoma spektakularni način, pa su ubrzo iz 0,001 odsto na svetu prešli među onih 99 odsto, preneo je Bankar.rs.

Ovako izgleda lista bankrotiranih milijardera:

11. Patricija Kluge

Patricija Kluge je bila udata za nekada najbogatijeg čoveka na svetu Džona Klugea, koji je imao lično bogatstvo u vrednosti od pet milijardi dolara 1990. godine. U vreme njihovog razvoda, Patricija je ostala sa samo milion dolara, ali je dobila i raskošno imanje Albermarle u Virdžiniji. Ona je rizikovala i osnovala vinariju i vinograd Kluge.

Patricija je ušla i u posao s nekretninama, tako što je uzela kredit od 65 miliona dolara kako bi izgradila desetine luksuznih kuća a što se ispostavilo kao njena najveća greška. Svetska ekonomska kriza koja je pogodila i tržište nekretnina dovela je Patriciju do prodaje svog imanja Albermarle, zajedno sa svim drugim vrednostima koje je imala, kako bi isplatila kreditore.

10. Huang Venji

Huang Venji je predsedavajući Holdinga Čajna đičeng, hongkonške kompanije koja se bavi proizvodnjom kišobrana, sa 75 % udela koji su u vlasništvu njega i njegove žene, Čen Đieju. Kada je berza skorije imala svoj pad, akcije ove kompanije su pale za 91% tokom samo dva dana, što je unakazilo njegovo lično bogatstvo.

9. Alberto Vilar

Alberto Vilar je nekadašnji preduzimač iz Amerike, koji je zaradio milijarde dolara kroz svoju investicionu kompaniju Amerindo investment advajzors. Zajedno sa svojim poslovnim partnerom Garijem Tanakom, Vilar je zaradio pozamašnu sumu novca tokom godina. U svom najboljem trenutku, Vilarova kompanija imala je procenjenu vrednost od milijardu dolara.

Ipak, 2000. godine, pad tržišta berze uticao je i na njegovu kompaniju i na njegov finansijski status. Vilar i Tanaka su 2005. godine uhapšeni zbog prevare osiguranja, a za tri godine obojica su osuđena zbog pranja novca, prevare i prevare na berzi. Vilar trenutno služi desetogodišnju zatvorsku kaznu.

8. Adolf Merkle

Adolf Merkle je bio jedan od najbogatijih Nemaca, s ličnim bogatstvom od oko 12.8 milijardi dolara. Poput nekoliko drugih na listi, Merkle je takođe bio pod udarom krize 2008. godine, kada je izgubio 3.6 milijardi dolara. Uprkos masivnom gubitku, on je i dalje bio jedan od pet najbogatijih Nemaca.

Do kraja 2008, njegova investiciona kompanija VEM susrela se sa ozbiljnom krizom likvidnosti, s gubitkom koji je procenjen na 6 milijardi dolara. Kako bi to nadoknadio, Merkle je napravio brojne rizične poteze, što je ultimativno dovelo do još većeg gubitka novca. Kada je izgubio skoro sve, Merkle je tragično završio život, tako što se bacio pod voz.

7. Vidžej Malaja

Vidžej Malaja je indijski biznismen i nekadašnji milijarder, koji je trenutno predmet ekstradicije iz Ujedinjenog Kraljevstva u Indiju, gdje će se susresti s optužbama za masivnu finansijsku prevaru. Malaja, “kralj dobrih vremena”, postao je indijski najbogatiji kralj alkohola kada je preuzeo kompaniju srednje veličine od svog oca, kada je imao 28 godina. Tu firmu je pretvorio u preduzeće vredno više milijardi dolara, s ličnim bogatstvom koje je procenjeno na 1,5 milijardi dolara.

Njegove nevolje su počele kada je počeo da gomila dugove u svojoj kompaniji Kingfišer erlajns. Nedugo potom on je izgubio svoj udeo u kompaniji Junajted spirits i bio je prisiljen da napusti svoju poziciju predsedavajućeg. S milionima dolara u dugovanjima, Malaja je pobegao iz Indije i potražio skroviše u Ujedinjenom Kraljevstvu.

6. Šon Kvin

Recesija 2008. godine zatvorila je brojne kompanije i dovela brojne bogate osobe do ivice bankrota, a jedna od njih je i Šon Kvin, koji je nekada bio najbogatija osoba Irske, s bogatstvom koje je procenjeno na oko 6 milijardi dolara 2005. godine. Uz pomoć svoje holding kompanije, Kvim grupe, kupio je udeo u brojnim multinacionalnim kompanijama, uključujući Bupa Ireland i Anglo-irsku banku.

Nedugo nakon što je finansijska kriza pogodila irski bankarski sistem, Šon Kvin je izgubio skoro sve svoje porodično bogatstvo. Godine 2008. jedan od njegovih biznisa, Kvin inšurans, kažnjen je sa 3,25 miliona evra od irskih finansijskih regulatora zbog insajderskih zajmova koje su izdavali. Sa više slučajeva nezakonite likvidacije, korporativnih kazni i prevare, Kvin je konačno podneo zahtev za lični bankrot 2011. godine.

5. Bernard Madof

Berni Madof je bez sumnje moderni kralj Ponzi šema. Više od dvadeset godina, sve dok nije uhapšen 2008. godine, Madof je “uspešno” prevario hiljade investitora i utajio njihove milijarde svojom investicionom strategijom, nazvanom “split-strike conversion”. U svojoj šemi, Madof je klijentima nudio visok i ravnomeran povrat novca, koji je sakupio slivajući sva sredstva na jedan račun.

Kada je njegova šema propala tokom finansijske krize 2008. godine jer nije mogao da privuče nove klijente zbog minimalne likvidnosti na tršištu, Federalni biro otkrio je 64,8 milijardi dolara koji su pronevereni. Procenjeno je da je tokom svojih operativnih godina Madof akumulirao milijarde dolara u ličnom bogatstvu.

Na osnovu njegove životne priče snimljen je igrani film “The Wizard of lies“, a njegov lik je tumačio popularni glumac Robert de Niro.

4. Elizabet Holms

Elizabet Holms, američki inovator i preduzetnik, postala je najmlađa samoostvarena milijarderka 2015. godine, nakon što je njena zdravstveno-tehnološka kompanija Theranost dostigla 9 milijardi dolara u vrednosti, s visokim profitom. Holmsova je postala instant slavna ličnost kada se našla na listi 100 najuticajnijih ljudi godine magazina Tajm.

Ipak, njeno milijardersko vreme je skraćeno zbog federalne istrage nad njenom kompanijom, zbog optužbi na temu potencijalnog varanja investitora po pitanju nove, inovativne tehnologije testiranja krvi. Prateći te optužbe, njen kredibilitet i personalno bogatstvo pretrpeli su ozbiljan udarac.

Forbs je njeno lično bogatstvo sveo na nulu, a Fortjun ju je proglasio za “najgoreg svetskog lidera”. Njoj je takođe bilo zabranjeno da ima bilo koju poziciju u svojoj kompaniji tokom dve godine.

3. Alen Stanford

Robert Alen Stanford je nekadašnji milijarder finansijer, koji sada služi 110 godina dugačku zatvorsku kaznu od 2009. godine, kada je osuđen zbog masivne finansijske prevare.

On je bio predsedavajući sada nefunkcionalne kompanije Finansijska grupa Stanford koja je nudila finansijske usluge. Jedna od njenih podružnica, Stanfordova internacionalna banka, tvrdila je da ima oko 8.5 milijardi dolara u AUM (Assets Under Management), sa preko 30.000 klijenata u preko 136 zemalja širom sveta.

Sunovrat je počeo 2009. godine, kada je američka komisija za hartije od vrednosti i berze (SEC) lansirala istragu Alena Stanforda i njegove kompanije. Tada je on optužen za prevaru zbog ilegalne prodaje 8 milijardi dolara, uz pomoć Ponzi šeme. Uhapšen je u junu 2009. godine.

2. Bjorgolfur Gudmundson

Bankarska kriza 2008. pogodila je Island više od bilo koje druge nacije u svetu. Sve je počelo kada su tri velike islandske banke kasnile sa svojim pozajmicama krajem 2008. godine, što je na kraju dovelo do velikog ekonomskog i političkog nemira koji je trajao tri godine.

Bjorgolfur Gudmundson, koji je bio druga najbogatija osoba Islanda pre krize, dobio je oko 45% deonica Landsbanke, jedne od tri najveće banke 2002. godine. Prema Forbsu, Bjorgolfur je u martu 2008. bio 1.014. najbogatija osoba na svetu, s ukupnim bogatstvom od 1,1 milijarde dolara.

Prateći finansijsku krizu u zemlji, Bjorgolfur je izgubio svoje predsjedavajuće mesto u banci i proglasio lični bankrot godinu dana kasnije. Za manje od godine njegovo lično bogatstvo spalo je sa 1,1 milijarde dolara na nulu.

Njegov sin Tor Bjorgolfson, koji je takođe izgubio čitavo svoje bogatstvo tokom krize, vratio je svoj milijarderski status 2015. godine, pa je sada jedini islandski milijarder.

1. Eike Batista

Brazilski biznismen Eike Batista napravio je, a potom izgubio više milijardi dolara vredno bogatstvo u rudi i nafti, tokom perioda od dve decenije. Sa trideset milijardi dolara ličnog bogatstva 2011. godine, Batista je postao osma najbogatija osoba na zemlji i najbogatiji čovek Brazila. Njegov pad počeo je nakon iznenadnog pada u rudarskoj industriji i kolapsa jedne od njegovih najvećih kompanija OGX.

Dve godine kasnije Forbs je objavio da je Eike Batista izgubio skoro 20 milijardi dolara za samo godinu dana. Godinu kasnije, zbog masivnih dugova i pada kompanijskih akcija, njegovo lično bogatstvo je primilo neverovatan udarac i praktično nestalo.

U januaru 2017. godine Eike Batistua su uhapsile brazilske vlasti, zbog pranja 100 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: