Da li šef mora da bude strog: Evo šta kažu istraživanja

Na pitanje – da li je bolje biti blag lider da bi vas zaposleni voleli ili strog kako biste dobili poštovanje i marljivog radnika – teško je dati tačan odgovor.

Izvor: Poslovni puls
Podeli
FOTO: Depositphotos, pressmaster
FOTO: Depositphotos, pressmaster

Tradicionalna paradigma i dalje za mnoge izgleda sigurnija: budite čvrsti i malo distancirani od svojih zaposlenih.

Ljudi koji rade za vas trebalo bi da vas poštuju i ne bi trebalo da budu toliko bliski s vama, kako ne bi zaboravili ko je glavni.

Ako biste bili rukovodilac kojem je stalo do zaposlenih, mogli biste izgledati preblago? Znači li to da ćete samim time imati i manje poštovanja od svojih zaposlenih? I da će vaši zaposleni raditi znatno manje?

Novi napreci u organizacionim istraživanjima pružili su iznenađujuće odgovore na postavljena pitanja.

Strogi menadžeri često misle da će pritisak koji stvaraju svojim zaposlenima poboljšati njihove performanse, no to je pogrešno.

Nažalost, jedino što se tada povećava je količina stresa na poslu – istraživanja su pokazala kako visok nivo stresa može stvoriti visoke troškove zaposlenima, ali i poslodavcima.

Istraživanja koja su sprovele brojne organizacije pokazuju kako su zdravstveni izdaci za zaposlene koji su izloženi višem nivou stresa 46 odsto veći nego kod sličnih organizacija kod kojih je stres manje zastupljen.

Stres na poslu tera zaposlene

Isto tako, povećan nivo stresa na poslu zaposlene neretko podstiče na pronalazak novog posla, odbijanje unapređenja ili napuštanje posla.

Stoga, da li je bolje raditi za dobrog menadžera? Da li su njihovi zaposleni bolji, te je li vidljiv napredak kod takvih menadžera?

Istraživanje Ejmi Kadi i istraživača s Harvardove škole biznisa pokazalo je kako su lideri koji stvaraju prijatno okruženje znatno efikasniji od onih koji imaju čvrst stav u svom vođstvu.

Zašto je to tako?

Jedan od razloga je poverenje. Naime, zaposleni imaju više poverenja u nekoga ko je prema njima ljubazan. Takođe, tim pristupom se povećava produktivnost, grupna i individualna. Ta mirna, pozitivna i motivišuća atmosfera smanjuje zastupljenost stresa na radnom mestu i povećava zadovoljstvo zaposlenih.

Na temelju brojnih istraživanja došlo se do zaključka kako stvaranje rukovodstva koje obiluje međusobnom saradnjom i poverenjem stvara srećniju organizacijsku kulturu, u kojoj su zaposleni spremniji na međusobnu pomoć i pri tome postaju produktivniji na duge staze.

Prema tome, vrlo je jasno da ćemo u budućnosti morati znatno više da cenimo ljubaznost na radnom mestu kao važnu karakteristiku, zaključuje Poslovni puls.

strana 1 od 203 idi na stranu