Stari partneri: Britanija i Australija potpisuju trgovinski sporazum nakon Bregzita

Britanska ministarka trgovine Liz Tras očekuje da će Britanija zaključiti sveobuhvatni trgovinski sporazum sa Australijom nekoliko meseci nakon izlaska iz EU.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 18.09.2019.

11:25

Stari partneri: Britanija i Australija potpisuju trgovinski sporazum nakon Bregzita
Foto: Depositphotos, tom@tnphoto.ca

"Razlog zbog kojeg sam odlučila da Australija bude jedna od prvih zemalja koje ću posetiti kao ministar trgovine je taj što je apsolutni prioritet da se ostvari napredak u vezi sa tim trgovinskim sporazumom", izjavila je Tras novinarima u Kanberi, a prenosi agencija Rojters.

"Rekla bih da će biti potrebni meseci a ne godine za njegovo okončanje", poručila je Tras, koja je usred turneje u okviru koje će posetiti Australiju, Novi Zeland i Japan.

Vrednost trgovinske razmene između Australije i Britanije je 26,6 milijardi australijskih dolara (18,22 milijarde američkih dolara), a Britanija je sedmi najveći trgovinski partner Australije, pokazuju australijski podaci.

Australijski ministar trgovine Sajmon Birmingem kaže da će trgovinski sporazum sa Britanijom posebno koristiti poljoprivrednom sektoru zemlje, čija je vrednost oko 60 milijardi australijskih dolara.

"Kao sastavnom delu EU, pristup tržištu Britanije u pogledu poljoprivrednih proizvoda je ograničen. To je nešto čime ćemo se pozabaviti", poručio je on.

Britanski premijer Boris Džonson je ranije izjavio da će izvesti zemlju iz EU 31. oktobra sa ili bez dogovora sa Briselom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: