Tramp se predomislio: Nema ništa od skidanja sankcija kineskom gigantu

Vašington -- Američke tehnološke kompanije koje su se nadale da će uskoro nastaviti prodaju Huaveju možda će morati da čekaju.

Izvor: B92
Podeli

Bela kuća planira da odloži odluku o davanju dozvola koje bi američkim kompanijama omogućile prodaju kineskoj kompaniji Huavej, piše Blumberg.

To dolazi nakon prestanka primirja između SAD i Kine - Kina je u ponedeljak prekinula kupovinu američkih poljoprivrednih proizvoda, a strahovi su eskalirali od mogućeg valutnog rata između dve zemlje.

Ovo je još jedan udarac tehnološkim kompanijama pogođenim novim povećanjem tarifa na kinesku robu, koje je prošle sedmice najavio predsednik Donald Tramp.

Ministarstvo trgovine je saopštilo da ne može da potvrdi vesti o licenciranju i odbilo je da ovo komentariše, prenosi CNN biznis.

Ministar trgovine Vilbur Ros ranije je rekao da bi odluke o više od 50 zahteva za licencu koje je ovo odeljenje primilo mogle početi ove sedmice.

Kineski tehnološki gigant postao je pregovarački čip u američko-kineskom trgovinskom ratu.

U maju je Trampova administracija Huavej stavila na svoju crnu listu, ograničavajući američke kompanije da mu prodaju bez posebne dozvole.

Ta akcija naštetila je Huaveju, koji se u velikoj meri oslanja na proizvode američkih dobavljača kao što su Intel i Gugl, posebno zbog svog dominantnog poslovanja sa pametnim telefonima.

To takođe škodi prodaji i nekih američkih tehnoloških kompanija kojima je Huavej glavni kupac.

Američke tehnološke kompanije pozvale su Belu kuću da im dozvoli nastavak prodaje, a neki su pronašli načine da ponovo sarađuju s kompanijom Huavej bez kršenja ograničenja crne liste.

strana 1 od 199 idi na stranu