Tramp se predomislio: Nema ništa od skidanja sankcija kineskom gigantu

Američke tehnološke kompanije koje su se nadale da će uskoro nastaviti prodaju Huaveju možda će morati da čekaju.

Svet

Izvor: B92

Petak, 09.08.2019.

08:24

Tramp se predomislio: Nema ništa od skidanja sankcija kineskom gigantu

Bela kuća planira da odloži odluku o davanju dozvola koje bi američkim kompanijama omogućile prodaju kineskoj kompaniji Huavej, piše Blumberg.

To dolazi nakon prestanka primirja između SAD i Kine - Kina je u ponedeljak prekinula kupovinu američkih poljoprivrednih proizvoda, a strahovi su eskalirali od mogućeg valutnog rata između dve zemlje.

Ovo je još jedan udarac tehnološkim kompanijama pogođenim novim povećanjem tarifa na kinesku robu, koje je prošle sedmice najavio predsednik Donald Tramp.

Ministarstvo trgovine je saopštilo da ne može da potvrdi vesti o licenciranju i odbilo je da ovo komentariše, prenosi CNN biznis.

Ministar trgovine Vilbur Ros ranije je rekao da bi odluke o više od 50 zahteva za licencu koje je ovo odeljenje primilo mogle početi ove sedmice.

Kineski tehnološki gigant postao je pregovarački čip u američko-kineskom trgovinskom ratu.

U maju je Trampova administracija Huavej stavila na svoju crnu listu, ograničavajući američke kompanije da mu prodaju bez posebne dozvole.

Ta akcija naštetila je Huaveju, koji se u velikoj meri oslanja na proizvode američkih dobavljača kao što su Intel i Gugl, posebno zbog svog dominantnog poslovanja sa pametnim telefonima.

To takođe škodi prodaji i nekih američkih tehnoloških kompanija kojima je Huavej glavni kupac.

Američke tehnološke kompanije pozvale su Belu kuću da im dozvoli nastavak prodaje, a neki su pronašli načine da ponovo sarađuju s kompanijom Huavej bez kršenja ograničenja crne liste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

23 h

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

15 h

Podeli: