EU ne diže rampu za Kineze, carine na uvoz solarnih panela ostaju

Evropska unija odlučila je da analizira učinak carina na uvoz solarnih panela iz Kine, zadržavajući tako postojeće trgovinske mere kojima je rok danas isticao.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 15.05.2019.

08:29

EU ne diže rampu za Kineze, carine na uvoz solarnih panela ostaju
Foto: Epa/ROMAN PILIPEY

EU optužuje Kinu, najvećeg svetskog proizvođača solarnih panela i srodnih proizvoda, da nedopuštenim merama snižava cene.

Kineski uvoz ima oko 20 posto udela na evropskom tržištu solarnih panela.

Planirana analiza rezultat je prigovora EU Pro Sun Glassa, udruženja koje predstavlja više od četvrtine evropskih proizvođača solarnog stakla, preneo je SEEbiz.

Oni tvrde da će kineski proizvođači, u slučaju ukidanja postojećih carina uvedenih 2014. godine, nastaviti da obaraju cene.

Važeće antidampinške i antisubvencijske carine kreću se između 34 i 84 posto, prema Evropskoj komisiji.

Zvanični Brisel u idućih 15 meseci mora da analizira učinak mera i odluči hoće li ih zadržati ili ukinuti, prema saopštenju u evropskom službenom listu.

Ako analiza pokaže da su carine trebale da budu ukinute, kineski proizvođači imaće pravo na nadoknadu iznosa carina plaćenih nakon 15. maja.

EU je proteklih godina pokrenula trgovinske akcije protiv Kine u brojnim oblastima, od izvoza čelika do bicikala i daski za peglanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Podeli: