Bez kraja: Da smo znali za kriminalne aktivnosti VW-a...

Suđenje kompaniji Folksvagen po tužbi investitora zbog afere “dizelgejt” počinje danas u Nemačkoj.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.09.2018.

10:50

Bez kraja: Da smo znali za kriminalne aktivnosti VW-a...
Foto: Gettyimages

Investitori od nemačkog auto giganta traže kompenzaciju od čak 9,2 miliona evra smatrajući da su akcionari morali ranije da budu obavešteni o skandalu sa štelovanjem sistema izduvnih gasova.

Afera “dizelgejt” odjeknula je u septembru 2015. godine, a kompaniju je do sada koštala čak 27,4 milijarde evra kazni.

Tužba je pokrenuta jer akcionari smatraju da je Folksvagen morao da ih obavesti o finansijskim posledicama skandala koji je obelodanjen tek kada su regulatorni vlasti SAD otkrile propust na testovima izduvnih gasova.

Da su investitori znali da kriminalne aktivnosti kompanije, možda bi prodali svoje akcije ranije ili ih ne bi ni kupovali i tako izbegli gubitke.

Akcionari Folksvagena izgubili su i do 37 odsto vrednosti u danima nakon otkrivanja skandala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

23 h

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

16 h

Podeli: