Erdogan zove Putina u pomoć, Tramp žestoko udara

Ankara -- Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao je telefonom s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o ekonomskim odnosima dve zemlje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

- Alarm u Turskoj, zemlja u haosu, a Erdogan "loše informisan"

To su saopštili turski zvanicčnici, a vest o razgovoru je usledila pošto je američki predsednik Donald Tramp najavio da će udvostručiti carine na čelik i aluminijum iz Turske, što je izazvalo dodatni pad turske lire.

Zvaničnici iz Erdoganove kancelarije, koji su tražili da ne budu imenovani, rekli su da su dvojica predsednika "izrazili zadovoljstvo" što ekonomske i finansijske veze dve zemlje napreduju "pozitivno" i zbog nastavka saradnje u odbrambenoj industriji i energiji.

Agencija Asošiejted pres navodi da spominjanje bezbednosne saradnje upućuje na odluku Turske da kupi ruski raketni odbrambeni sistem S-400.

Tramp je na Tviteru naveo da odnosi SAD s Turskom "nisu sada dobri" i da je odobrio da se udvostruče carina na čelik i aluminijum iz Turske, sa 25 na 50, odnosno sa 10 na 20 odsto.

Turska lira je danas već pala 10 odsto usled strahovanja investitora oko ekonomske politike predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i sankcija SAD. Posle Trampovog tvita, taj pad je bio 19 odsto.

Jedan od okidača skorašnjeg pada valute je sukob sa SAD oko zatvorenog američkog sveštenika u Turskoj koja ga optužuje za špijunažu i terorizam u vezi s pokušajem puča pre dve godine.

Erdogan je danas pozvao građane da ne brinu posle naglog pada valute, ali i pozvao ih da promene svoje devize u lire.

"To će biti odgovor mog naroda na one koji vode ekonomski rat protiv nas", rekao je Erdogan.

Vašington traži oslobađanje sveštenika i uveo je finansijske sankcije dvojici turskih ministara, a upozorio je i na moguće dodatne kazne. Sastanak na visokom nivou u sredu u Vašingtonu zvaničnika Turske i SAD o zatvorenom svešteniku nije doneo rešenje.

Investitori su zabrinuti i zbog Erdoganove ekonomske politike. Turski predsednik vrši pritisak na centralnu banku da ne podiže kamatne stope kako bi se nastavilo podsticanje privrednog rasta. On tvrdi da više kamate vode većoj inflaciji, što je u suprotnosti s onim što kaže standardna ekonomska teorija.

Nezavisni analitičari ocenjuju da bi centralna banka trebalo da podigne referentne kamate da obuzda inflaciju i podrži liru.

strana 1 od 169 idi na stranu