Mašala: Državna plata za sve, i to od 14.000$

Isti, osnovni prihod za sve predložen je i u Velikoj Britaniji. Plan je da svi mlađi od 55. godina nekada počnu da dobijaju po 14.000 dolara (10.000funti).

Svet

Izvor: B92

Petak, 16.02.2018.

14:12

Mašala: Državna plata za sve, i to od 14.000$
(Foto: Thinkstock)

Kako su objavile tamošnje vlasti i rukovodioci Istraživačkog tima eksperimenta, ovaj projekat bi mogao da omogući temelje da svi građani na kraju dobiju osnovnu državnu platu.

Isplata od 5.000 funti u prvoj godini mogla bi da stimuliše inovacije, da podstakne ljude na prekvalifikacije i pomogne onima koji bi želeli da osiguraju bolju poziciju, navodi se u planu.

Slični eksperimenti već su pokrenuti u Norveškoj, Finskoj i Aljasci, a ove programe podržavaju i značajni ekonomisti ali i biznismeni kao što je Ilon Mask.

"Činjenica je da je previše domaćinstava ranjivo na šokove koje se dešavaju na tržištima u ovoj deceniji, a posebno se očekuju posledice Bregzita kao i problem starenja populacije“, rekao je Antoni Pejnter, direktor Centra za populacionu politiku u Britaniji.

"Danas, kada je veza između napornog rada i pravedne plate odavno prekinuta, pomoć ljudima će biti dobrodošla da odole izazovima koji su pred nama“, dodao je.

Istraživački tim osmišljava plan kako bi se efekat uvođenja osnovnog prihoda ispitao i projekat sproveo u delo .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: