Poreske izmene im srozale profit

Njujork -- Američki proizvođač bezalkoholnih pića i grickalica Pepsiko pretrpeo je gubitak u četvrtom kvartalu zbog izmena poreskog zakona u SAD.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Međutim, oni su nadmašili većinu očekivanja kada su izuzmu vanredni troškovi.

U tri meseca zaključno sa 30. decembrom, Pepsiko je uknjižio gubitak od 710 miliona dolara ili 50 centi po akciji, u odnosu na godinu dana ranije kada je zaradio 1,4 milijarde dolara ili 97 centi po akciji, prenosi agencija AP.

Kada se izuzme 2,5 milijardi dolara jednokratnih troškova povezanih sa novim poreskim zakonom u SAD, američka kompanija je ostvarila zaradu od 1,31 dolara po akciji, što je bolje od prognoze analitičara koje je anketirala kompanija Zaks Invesment.

Prihodi kompanije blago su uvećani na 19,53 milijarde dolara sa 19,52 milijarde dolara, zbog rasta prodaje u Latinskoj Americi, Evropi i subsaharskoj Africi.

Pepsiko je najavio da će u junu povećati godišnju dividendu za 15 odsto, i da će povećati program otkupa akcija na 15 milijardi dolara sa 12 milijardi dolara.

Vesti

Skok profita Ahold Deleza

Hag -- Lanac supermarketa Ahold Delez je u četvrtom tromesečju prošle godine u svetu imao rast zarade za više od 300 odsto na 744 miliona evra u odnosu na lani.

Svet sreda 28.02. 15:33 Komentara: 2
strana 1 od 194 idi na stranu