Skaču porezi: Da se preraspodeli bogatstvo

Vašington -- Države širom sveta suočene su sa posledicama rastuće nejednakosti u primanjima.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Zbog toga bi trebalo da ozbiljnije razmotre preraspodelu bogatstva kroz poreske politike i transfere, saopštio je danas Međunarodni monetarni fond (MMF).

"Progresivno oporezivanje i transferi su ključne komponente fiskalne preraspodele. Optimalna poreska teorija sugeriše znacajno više marginalne poreske stope na najviša primanja od sadašnjih stopa", navodi se u izveštaju Fonda "Fiskalni monitor", a prenosi agencija Rojters.

Iako je u proteklim decenijama smanjena globalna nejednakost u primanjima zbog rasta ekonomije zemalja kao što su Kina i Indija, nejednakost unutar samih zemalja je značajno porasla, naročito u velikim državama kao što su SAD i Kina, što bi, prema ocenama Fonda, moglo smanjiti ekonomski rast.

MMF je ukazao i da su poreske stope na najviša primanja u zemljama članicama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) pale na 35 odsto u 2015. godini sa prosečnih 62 odsto iz 1981. godine.

U Vašingtonu se ove nedelje održava Godišnja skupština MMF-a i Svetske banke, koja zvanično traje od 13. do 15. oktobra, a na kojoj učestvuju i delegacija Srbije koju čine predstavnici NBS i Ministarstva finansija.

Vesti

strana 1 od 5186 idi na stranu